Bestel de DVD bij ...
Koop Dawn of the Dead bij bol.com
Dawn of the Dead
Genre:Zombies
Regisseur:Zack Snyder
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:100 minuten
Cast:Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer


George A. Romero's Dawn of the Dead uit 1978 is volgens velen de beste horrorfilm ooit gemaakt, een uitgebalanceerd en intelligent meesterwerk met spanning, gore, sfeer, een goed verhaal, dito muziek en voor de fijnproever ook nog eens een forse dosis maatschappelijk sarcasme. Men kan zich in allen gemoede afvragen wat men in Hollywood in vredesnaam heeft bezield om deze, min of meer ultieme film, opnieuw te gaan opnemen. Menigeen vond het heiligschennis. In de Verenigde Staten deden zelfs petities de ronde om een verbod op de productie van deze film wettelijk geregeld te krijgen.

Natuurlijk hadden de handtekeningronselaars geen schijn van kans, en dat is maar goed ook. Wie een film wil maken, hoe slecht ook, moet dat altijd kunnen doen. Het is de grondwettelijk verankerde vrijheid en wie zich daartegen wil verzetten vervalt in hetzelfde sectarische fundamentalisme waar menigeen in de 'vrije wereld' nu juist zo fel tegen te hoop loopt. Dit is, naar de aard, hetzelfde commentaar als wat de grote Romero bedoelde te leveren in zijn meesterlijke filmserie over de opgestane doden. En de arme Zack Snyder had de zware en ondankbare taak om, in de onvermijdelijke toets met het onverbeterlijke origineel die zou volgen, op een of andere manier met zijn film overeind te blijven. De essentiŽle vraag die aan deze film moet worden gesteld is dan ook niet of deze het origineel overtreft, maar of het in diens eigenstandigheid, maar met inachtneming van het tijdloze bronmateriaal, een bezienswaardige film is.

Het verhaal is min of meer hetzelfde. Verpleegster Ana (Polley) komt er middenin de nacht hardhandig achter dat de wereld plots is veranderd, en dat de dood van de mens zijn beŽindigende betekenis heeft verloren. Ze ontvlucht de belagingen van haar zombie-buurmeisje en zoekt, samen met een aantal onderweg opgepikte mede-vluchtelingen, haar toevlucht tot een verlaten winkelcentrum, waar men, omsingeld door zombies, probeert een nieuwe betekenis aan het leven te geven.

Snyder heeft van zijn Dawn een moderne film gemaakt, waardoor de maatschappelijke kritiek die Romero zo subtiel door zijn verfilming heen wist te weven grotendeels ondersneeuwt in de verhaalshandelingen. Ook zijn personages zijn daaraan ondergeschikt gemaakt, blijven over het algemeen ťťndimensionaal en stereotype, en zijn niet meer dan de ongecompliceerde verhaalsdragers die men in vrijwel iedere moderne film tegenkomt. Een ongenaakbaar stoere neger, een ruwe bolster blanke pit blanke, een intellectueel, een Linda Hamilton, enzovoorts. Het is een groter gezelschap dan bij Romero, maar de sociale spanningsboog wordt nergens storend simpel.

Qua regie doet Snyder het zo goed als maar mogelijk. Natuurlijk is het een moderne film, en daarvan wordt nu eenmaal meer vaart en aktie verlangd dan van de meer contemplatieve klassiekers. En hij levert genoeg vreet-, schiet- en knokpartijen om de MTV-generatie tevreden te stellen. Maar hij geeft ook blijk van voldoende liefde voor vak en genre om niet helemaal in platheid te vervallen. Belichting, montage en maatvoering zijn allemaal dik voor elkaar en de film heeft voldoende diepgang meegekregen om te kunnen beklijven.

Het antwoord op de vraag is dus bevestigend: Snyder heeft een goede film gemaakt. Hij is niet zo goed als zijn origineel. En misschien is dat eigenlijk maar goed ook.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (20):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Dawn of the Dead (1978)
Dawn of the Dead (European Cut) (1978)

recensies
over horrorweb