Bestel de DVD bij ...

Koop Braindead bij Amazon.co.uk
Braindead
Genre:Komedie, Zombies
Regisseur:Peter Jackson
Jaar:1992
Taal:Engels
Speeltijd:104 minuten
Cast:Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody


Splatterstick van de Nieuwzeelandse Lord of the Rings filmer Peter Jackson over het onbeholpen moeder's kind Lionel die, tegen de nadrukkelijke wens van zijn despotische en kwaadaardige moeder in, verliefd wordt op het winkelmeisje Paquita. Wanneer het verliefde stelletje elkaar stiekem ontmoet in de plaatselijke dierentuin worden ze gevolgd door de moeder die ongelukkig wordt gebeten door een rattenaapje. Als gevolg van de beet wordt de moeder ziek en ze sterft, om echter weer te herrijzen als kannibalistische zombie. De arme Lionel doet zijn best om de gruwelen voor zijn geliefde verborgen te houden, maar kan niet voorkomen dat ze beiden in een veldslag met honderden zombies verzeild raken.

De film bedoelt een gore-comedy te zijn, en hoewel de gore het doel met glans treft -- het is een van de smerigste films ooit gemaakt -- is de humor niet aan mij besteed. Het typetje Lionel van Timothy Balme doet soms denken aan Rowan Atkinson maar doet eigenlijk niet veel meer dan met grote ogen nerveus door de emmers erwtensoep die regisseur Jackson over hem uitstort heen en weer rennen. Paquita is schattig en aandoenlijk, maar uiteindelijk te vlak om echt te kunnen boeien. Elisabeth Moody weet echter wel te overtuigen als de kwaadaardig geschifte moeder, en van haar moet de film het wat mij betreft dan ook hebben. Maar waar de humor goeddeels wegvalt, blijft alleen de gore over en dat is onvoldoende om de aandacht vast te houden; de film duurt dan wel heel erg lang met zijn op een kwartier na 2 uur.

De film is vergelijkbaar met trash cinema als Premutos, en Jackson is erin te prijzen dat hij, net als Ittenbach, zijn film onvoorwaardelijk ondergeschikt maakt aan het idee. Maar waar het weliswaar technisch superieure Braindead alleen voor melige smerigheid gaat, levert Premutos veel meer dynamiek en is daardoor beter door te komen. Braindead, dat in de V.S. bekend is als Dead Alive, heeft ontegenzeglijk zijn waarde, zowel als camp als in de ontwikkeling van de filmmaker Peter Jackson die ons later zijn indrukwekkende Lord of the Rings trilogie zou leveren. Maar als film is het beslist niet aan iedereen besteed. Liefhebbers van type-acteurs als Jim Carrey of de al genoemde Atkinson, die bovendien een sterke maag hebben, zullen Braindead echter wel kunnen waarderen.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (31):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb