Cannibal Ferox
Genre:Exploitation, Kannibalen, Splatter
Regisseur:Umberto Lenzi
Scenario:Umberto Lenzi
Jaar:1981
Taal:Engels, Italiaans (dubbed)
Speeltijd:93 minuten
Cast:Giovanni Lombardo Radice, Zora Kerova, Lorraine De Selle, Danilo Mattei


Cannibal Ferox is van de hand van de Italiaanse exploitation regisseur Umberto Lenzi. De film is een logisch gevolg van het succesvolle en legendarische Cannibal Holocaust van Deodato. Vergelijking met Deodato's film is onvermijdelijk wegens de vele verwantschappen tussen de films. Het was wel degelijk Deodato die de eerste was met zijn film, die van 1980 dateert terwijl Cannibal Ferox uit 1981 is. Ferox is niet zoals Holocaust in de vorm van een documentaire verfilmd, maar als een gewone speelfilm. Er is wel een dubbele verhaallijn. Enerzijds zien we hoe de vriendin van een drugsdealer door de drugsmaffia onder druk wordt gezet en bijna vermoord wordt.

De andere verhaallijn speelt zich natuurlijk elders af. Een groep studenten trekt de Zuidamerikaanse jungle in op zoek naar aanwijzingen waarmee ze willen bewijzen dat kannibalisme daar niet meer bestaat. Ze vertrekken met een jeep maar geraken al snel vast in de modder en moeten dus te voet verder. Onderweg komen ze twee mannen tegen die beweren dat ze werden aangevallen door kannibalen. Een van de mannen is gewond geraakt door een speer van de inboorlingen. Later blijkt dat de mannen drugsdealers zijn die een inboorling doodmartelden omdat de stam niet genoeg produceerde. De kannibalen zijn uit op wraak en martelen hen dood. Slechts 1 persoon overleeft het bloederige avontuur.

Net zoals in Cannibal Holocaust is het geweld in Cannibal Ferox rijkelijk aanwezig. Ogen worden uitgestoken, er worden castraties uitgevoerd, een vrouw wordt met haar borsten opgehangen aan vleeshaken, ledematen worden afgekapt, een lijk wordt opengereten en leeggegeten, een hersenpan wordt op brute wijze verwijderd en de hersenen verorberd. Daarnaast zijn er ook een aantal scènes van animal cruelty die te verafschuwen zijn. Net zoals in Holocaust wordt dierenleed schaamteloos afgebeeld. Zo worden o.a. een zwijntje, een schildpad en een krokodil op brute wijze afgeslacht. Dat doet de waarde van de film dalen, het dierenleed is volledig overbodig.

Hoewel Cannibal Ferox een gewelddadige film is, wordt het soms milder door de vaak lachwekkende dialogen en zwakke acteerprestaties. Oorspronkelijk werd de film verspreid onder de titel Make Them Die Slowly wat ook wel toepasselijk was geweest omdat de doden die vallen op een trage en sadistische wijze aan hun eind komen. Het gebruik van gore is soms verassend en helemaal niet slecht. De soundtrack is van de hand van Fabio Frizzi (The Beyond), die op gepaste momenten voor een dreigend en zenuwslopend deuntje zorgt. Cannibal Ferox is een geslaagde film, niet zo shockerend als Cannibal Holocaust maar wel zeer vermakelijk.Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb