Bestel de DVD bij ...

Koop Boogeyman bij Amazon.co.uk
Boogeyman
Genre:Ghost story, Psychologisch
Regisseur:Stephen T. Kay
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:89 minuten
Cast:Barry Watson, Emily Deschanel, Skye McCole Bartusiak


Een jongeman in Chicago (Barry Watson) is getraumatiseerd door jeugdherinneringen waarin hij onder meer zijn vader denkt te zijn verloren in zijn slaapkamer aan de nachtelijke boeman waar alle kinderen hun nachtmerries op baseren. Hij keert terug naar het voormalig ouderlijk huis om daar af te rekenen met zijn angsten, de boeman, en zijn herinneringen.

We hebben het allemaal natuurlijk vaker gezien, in films als They maar ook in het betere The Butterfly Effect. Toch begint het allemaal in Boogeyman verrassend flitsend, met een aantal rake schrikmomenten waarin regisseur Kay (Get Carter, Static) weliswaar niets innovatiefs te berde brengt, maar waarin diens regie dermate scherp is dat het onmogelijk is om in de stoel te blijven zitten. Rustiger werd ik er in ieder geval niet van toen ik me, eenmaal bekomen van de schrik, realiseerde dat de film een tamelijk mild waarmerk van de Amerikaanse filmkeurende moraalridders MPAA had meegekregen (PG13). En na de flitsende ouverture werd duidelijk waarom. Kay leidt ons in het vervolg langs de tenentrekkende zieleroerselen van een adolescent die nauwelijks enig medeleven weet op te wekken bij de kijker, en waarin het verhaal een paar ongeloofwaardige haarspeldbochten neemt om uiteindelijk uit te monden in een voorspelbare finale waarin ook nog eens een liefje moet worden gered uit de klauwen van de boeman.

Het kan uiteindelijk allemaal nog veel slechter, maar na een uitstekend begin gaat de film uit als een nachtkaars waardoor het vooral voelt als een gemiste kans, een film die veel beter had kunnen zijn dan hij uiteindelijk is geworden. Of Kay al zijn kruit in het begin heeft verschoten, of gaandeweg steeds meer last kreeg van de beperkingen die een milde filmkeuring hem moeten hebben opgelegd, is niet helemaal duidelijk maar op basis van het bonusmateriaal op de DVD vermoed ik het eerste.

Maar dat is op zichzelf al veel meer dan de film op voorhand leek te kunnen worden.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb