Bestel de DVD bij ...

Koop Creep bij Amazon.co.uk
Creep
Genre:Slasher
Regisseur:Christopher Smith
Jaar:2004
Taal:Engels
Speeltijd:85 minuten
Cast:Franka Potente, Vas Blackwood, Ken Campbell


Franka Potente rent weer eens dat het een lieve lust is. In Creep is zij Kate, een jonge vrouw op een yuppenfeest die naar een meet-and-greet met George Clooney gaat. Maar als ze op de metro wacht valt ze in slaap en als ze eenmaal weer wakker is heeft ze niet alleen de laatste trein gemist, maar blijkt het metrostation ook nog eens afgesloten. Als ze op zoek gaat naar een uitgang blijkt het nachtelijke metronet door iemand, of liever, iets angstwekkends te worden bestierd.

Creep is een moderne Britse horrorfilm in de sfeer van films Dog Soldiers en The Descent. Regisseur Christopher Smith weet zijn metrowereld een blauwgrijze, claustrofobische sfeer mee te geven die doet denken aan Saw. Zijn film heeft ook de rauwe en bloederige gore daarmee gemeen, en weet bovendien met een paar fraaie schrikeffecten te komen. Zijn hoofdpersonage Kate wordt door Potente op opmerkelijke wijze neergezet. Ze is niet de warme clichť voor wie de kijker geacht subiet hoofse fantasieŽn te koesteren, maar een kille, egocentrische kenau en toch weet Potente haar Kate te laten werken in Smith's verhaal.

Maar de film haalt niet helemaal het niveau van de eerder genoemde films waarmee hij concurreert. Smith heeft nogal eens de neiging zijn hand te overspelen en de visuele excessen waarmee hij, na een sterke eerste helft, zijn film afwikkelt hadden spannender geweest als hij iets minder aandacht voor zijn plaatje en iets meer voor het verhaal achter de beelden had gehad. Bovendien doet zijn 'creep' net iets teveel aan Peter Jackson's versie van Gollum denken om de beangtstigende antagonist te zijn die de film zoveel beter zou hebben gemaakt.

Toch valt er aan Creep, ondanks zijn mankementen, nog meer dan genoeg te genieten voor de liefhebber van rauwe, moderne horror in flikkerend en brommend TL licht. Zonder een sympathieke, sexy hoofdpersoon staat de film eigenlijk zover als maar mogelijk bij Hollywood vandaan. En dat kan niet slecht zijn.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (22):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb