Bestel de DVD bij ...
Koop Blade bij bol.comBestel de poster bij ...

Koop de Blade poster bij postersale.nl
Blade
Genre:Aktie, Vampieren
Regisseur:Stephen Norrington
Jaar:1998
Taal:Engels
Speeltijd:120 minuten
Cast:Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, N'Bushe Wright, Udo Kier


Flitsende gothische aktie-horror, naar het scenario van David S. Goyer dat is gebaseerd op een Marvel-comic stripfiguur.

Blade (Snipes) is een vampierenjager, maar is zelf ook niet vrij van vapierentrekjes omdat zijn moeder vlak voor de bevalling was gebeten (en overleed). Zijn vriend Whistler (Kristofferson) heeft een serum voor hem ontwikkeld waarmee hij zijn bloeddorst in toom kan houden, maar Blade's immuniteit voor het serum wordt steeds sterker. Blade heeft ook een aantal voordelen: hij heeft de kracht en het regeneratieve vermogen van een vampier, maar is ook in bestand tegen daglicht en andere vampierkwellingen zoals knoflook en zilver (waren het niet de weerwolven die daar niet tegen konden?). En dat de wereld iemand als Blade nodig heeft, wordt duidelijk uit het feit dat de vampieren zich als een gevestigde mafia hebben georganiseerd en verworteld in de bovenwereldse mensenwereld met geheime en afgevulde bankrekeningen, dure kantoren en wijdvertakte concernstructuren. Er is ook een rebelse vampier, de Generation-X punk Deacon Frost (Dorff) die zijn vermogen bijeen gaart met bloeddoorlopen (letterlijk) housefeesten. Frost bestudeert ook een oud vampierenmanuscript met moderne vertaaltechnieken, aan de hand waarvan hij een voorwereldse vampieren-oppergod wil opwekken om, hoe kan het ook anders, de oude orde omver te schoppen en wereldheerschappij te verkrijgen. Daar heeft hij alleen wel het bloed bij nodig van een vampier die het daglicht kan verdragen: Blade. En het kat-en-muisspel is daar.

Het verhaal is natuurlijk flauwekul, maar dat doet er niet toe. Regisseur Norrington, acteur èn choreograaf Snipes, zelfs de bejaarde Kristoffersen en de heerlijk pervers aandoende Dorff doen allemaal hun stinkende best om er iets van te maken. En wanneer dat gebeurt, wanneer niemand op de automatische piloot zijn of haar kunstjes afdraait om de gage te innen, werkt een type film als dit prima. De knokscènes (want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om) zijn adembenemend, het acteerwerk is acceptabel (Snipes) tot briljant (Dorff), de soundtrack is oorverdovend en het wordt allemaal vlot verteld en prima en flitsend in beeld gebracht. Zelfs de gore-liefhebbers komen aan hun trekken in deze modieuze vampieren-Matrix avant la lettre.

Plop het DVD-tje erin, pindaatje en biertje erbij -- en vergeet de versterker niet op 10 te zetten.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (16):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Blade II (2002)
Blade: Trinity (2004)

recensies
over horrorweb