Drag Me to Hell
Regisseur:Sam Raimi
Jaar:2009
Taal:English
Cast:Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer, Adriana Barraza


Om een eventuele promotie niet in gevaar te brengen, besluit bankmedewerkster Christine Brown een minder toeschietelijker opstelling te hanteren bij het verlenen van betalingsuitstel. Het kind van de rekening is mevrouw Ganush, die haar huis verliest ten gevolge van Christine’s starre houding. De zigeunerin voelt zich vernederd en spreekt een vloek uit over Christine door een knoop van haar jas te beheksen. Hiermee zadelt ze de weigerachtige leningbeheerster op met de toorn van de demon Lamia, die haar na drie dagen van kwelling mee zal nemen naar de hel. Koortsachtig zoekt Christine vervolgens naar een uitweg, waarbij ze persoonlijke offers niet schuwt. Haar vriend Clay, een waarzegger en een medium steunen Christine in haar pogingen onder de vloek uit te komen. Een transactie die haar geweten danig zal beproeven, lijkt Christine’s laatste kans.

Sam Raimi is een grote naam in het horrorgenre. Maar net als pak ‘em beet Peter Jackson is zijn kwantitatieve bijdrage aan het genre uiterst summier. Strikt genomen is zijn faam gebaseerd op de The Evil Dead-trilogie, waarvan deel twee een halve remake is en deel drie allesbehalve een waardige afsluiter is. De indruk die met name het origineel heeft achtergelaten is edoch onuitwisbaar gebleken en vormde het fundament voor een grootse Hollywood-carrière. Als intermezzo tussen twee Spiderman-films brengt Raimi in de vorm van Drag Me to Hell een eerbetoon aan zijn demonische ‘roots’. Geïnspireerd door ditmaal de Griekse mythologie in plaats van de Sumerische zoals in The Evil Dead, laat Raimi een Lamia los op een argeloze bankemployee en haar functie lijkt in het licht bezien van de kredietcrisis profetisch. Dat is een mooie bonus, want het horrorgenre leent zich immers uitstekend als uitlaatklep voor het botvieren van maatschappelijke frustraties.

Gesilhouetteerd zoals de demon uit Night of the Demon, manifesteert de Lamia zich eerst als een klopgeest, maar gaandeweg nemen de pesterijen in hevigheid toe. Vóórdat de Lamia haar op de korrel neemt, heeft de arme Christine het al danig te stellen gehad met zigeunerheks Ganush. Sinds Thinner kennen we de rancune van dit slag toverkollen. Ellen Page zal blij zijn dat ze de rol aan zich voor bij heeft laten gaan, want Alison Lohman heeft onder meer moeten sabbelen op bejaard tandvlees en derrie dat voor lijkvloeistof moet doorgaan. Medelijden is desondanks lastig want Raimi laat de kredietverstrekster ‘en passant’ nog een jong katje offeren. Nood breekt wet, ondervindt Christine net als Bruce Campbell’s Ash en uit zelfbehoud moeten grenzen soms overschreden worden. De onzekere grijze muis wordt ditmaal gedwongen in de rol van grafschendende antiheldin. Raimi prefereert een gelijkmatige ‘character development’ in zijn films want ook helden-tegen-wil-en-dank Peter Parker en Peyton Westlake (Darkman) passen in dit stramien.

Zijn geringe horroroutput ten spijt, Raimi weet wel hoe zijn publiek moet laten schrikken. Zonder huiveringwekkend te worden zit Drag Me to Hell vol met nepcrescendo’s, geluidsexplosies en verrassingsaanvallen. Met legio ‘jolts’, uitbundige ‘gore’ en een zelfrelativerende coating geeft Raimi zijn hunkerende fans waar voor hun geld. Maar ook niet meer dan dat. Drag Me to Hell wordt veelvuldig vergeleken met een lang uitgesponnen aflevering van Tales from the Crypt. De film speelt in op de nostalgische gevoelens van een generatie horroradepten en vergeet hierdoor vernieuwend te zijn. Raimi katapulteerde het horrorgenre met The Evil Dead richting onontgonnen terrein, zoals hij ook het western- en superheldengenre voorzag van afwijkende inzichten. Tussen al de hommages, gelikte trucs en jaren tachtig invocaties ontbreekt het Drag Me to Hell aan pioniersdrang. Maar goed, slechts een handjevol regisseurs weten van een tussendoortje één van de meest besproken genrefilms van 2009 te maken.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (1):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb