Offspring
Regisseur:Andrew van den Houten
Jaar:2009
Taal:English
Speeltijd:100 minuten
Cast:Jessica Butler, Leigh Feldpausch, Holter Graham, Stephen Grey, Amy Hargreaves, Art Hindle


Een in de negentiende eeuw verdwenen vuurtorenwachter heeft de Amerikaanse staat Maine opgezadeld met beestachtige afstammelingen, die de kust afstropen naar mensenvlees. Na jarenlang Canada onveilig te hebben gemaakt, is de familie kannibalen teruggekeerd naar Maine. Geleid door een matriarch, is procreatie een voorname zorg, hoofdzakelijk door het stelen van baby’s en vrouwen. Met een grot als uitvalbasis worden afgelegen huizen overvallen. De jonge moeder Amy heeft net haar vriendin Claire en haar zoon Luke op bezoek als ze worden aangevallen door de kannibalen. Een overlevingsstrijd begint, terwijl ondertussen Claire’s ex eveneens kwaads in de zin heeft en een gepensioneerde politieagent geconfronteerd wordt met de nakomelingen van een oude vijand.

Ruraal Amerika fungeert al decennia als locatie voor tal van horrorfilms. Op het platteland van Texas huist een mensenvleesverwerkende familie, tussen de uitgestrekte maïsvelden van Arkansas ligt een volwassenen- en godvrezend dorpje, in de heuvels van Nevada loeren radioactieve ogen en de beboste Appalachen herbergen inteeltige woudbewoners en afwijkend geëvolueerde grotbewoners. In de landelijke staat Maine zijn de bewoners veelvuldig geteisterd door monsterlijke hersenspinsels van Stephen King. Collega-griezelschrijver Jack Ketchum combineerde het ‘terrortorium’ van King met gedegenereerde, bloeddorstige plattelanders, eerst in zijn boek Off Season en later in het vervolg Offspring.

Ketchum trok de devolutie nog een paar stadia verder door dan slechte gebitten, afgeraffelde kleding en een dubieuze moraal; zijn niet-stedelingen zijn regelrechte holbewoners. De vertoonde transgressie is evenwel compatibel met die van de Leatherface c.s.: kannibalisme. Ketchum werd geïnspireerd door de legende van de Sawney Bean clan. Een Schotse familie die in de vijftiende eeuw circa 1000 mensen zou hebben vermoord en opgegeten. Andrew van den Houten produceerde al de verfilming van Ketchum’s akelige The Girl Next Door en ging op de regiestoel zitten bij de filmbewerking van Offspring. Het niveau van The Girl Next Door wordt echter niet gehaald. Aan spanningsopbouw wordt niet gedaan en de absurde gebeurtenissen weten amper emoties los te maken, ook geen afschuw.

De ‘gore’ is desondanks daadwerkelijk goor met als uitsmijter een staaltje ‘canniballingus’. Daarvoor hebben we al bloederig babylijkje in een plastic puutje voorbij zien komen, liepen kinderen rond met ledematen en zagen we een grotbewoonster een achterlijke sexslaaf berijden. Nee, het woord taboe komt in het vocabulaire van Ketchum en Van den Houten niet voor. Offspring ademt een ‘70s sleaze/exploitation’ atmosfeer uit, niet alleen qua shockerende scènes, maar ook qua eenvoud van de verwikkelingen en de ondermaatse acteerprestaties. De film werd gemaakt voor een habbekrats. Dit is echter geen excuus voor het armetierige grotdecor en de aanblik van de kannibalistische holenmensen, die nauwelijks enger zijn dan Brendan Fraser in Encino Man. Polyanna McIntosh onderscheidt zich nog wel als berekende, orders grommende matriarch, maar de kinderen hebben een te hoog Pebbles-gehalte. Dergelijke kanttekeningen doen afbreuk aan de impact van de gruwelijkheden, waardoor Offspring geen blijvende herinneringen achterlaat.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (0):
Deze film is nog niet beoordeeld.

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb