Martyrs
Regisseur:Pascal Laugier
Jaar:2008
Taal:French
Speeltijd:97 minuten
Cast:Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Robert Toupin, Patricia Tulasne, Juliette Gosselin


Dat de director en schrijver van de film Martyrs directe banden heeft met de Hellraiser serie van Clive Barker, kon ons geenszins verbazen na het gezien hebben van deze film.
Ook de invloeden van horrormeester Dario Argento zijn onmiskenbaar. En met het gegeven dat de maker van deze film geïnspireerd is door deze twee grootmeesters op het gebied van horror, kan je dan ook niet anders concluderen dan dat er hier een bijzonder stuk werk is afgeleverd.

Het verhaal begint met een meisje dat, duidelijk geslagen en mishandeld, weet te ontsnappen aan de personen die haar dit aangedaan hebben. Vijftien jaar later gaat de voordeur open van een op het eerste oog gewoon gezin en staat hetzelfde meisje daar met een jachtgeweer. Ze maakt het hele gezin genadeloos af. Als haar beste vriendin (met een overigens licht erotische lesbo-inslag; 'This is what happens when you try to kiss the wrong girl') vervolgens helpt om de puinhoop op te ruimen gaat alles met een subtiel vaartje richting de ondergang. Het surrealisme dat dit meesterwerk tentoonspreidt is zo subtiel dat je je direct begint af te vragen wat de hoofdpersonen in kwestie nu wel of niet echt zien. Zijn de demonen echt of is het een illusie? En waar komt deze , meer dan angstaanjagende en vreselijke, illusie dan vandaan?

Helaas, en voor de fans van diepe, heftige ellende gelukkig, komt er een totaal onverwachts antwoord op deze vraag. Meer over de inhoud van de film vertellen zou een doodzonde zijn. De plotwendingen die harder aankomen dan een mokerslag zijn inventief en bijzonder goed getimed. Een intens gevoel van 'Hoe kan dit?!' zal je tijdens deze hele kijkervaring blijven achtervolgen.
Vergelijkingen met martelfilms als Saw en Hostel waren in recensies niet van de lucht, maar laat je niet in de luren leggen. De dvd wordt omschreven als intelligente horror en dat is het ook. Gore, spanning en eng zijn iets totaal anders dan ziek, naar en verontrustend.

Martyrs is iets anders dan er eerder is vertoond. Deze film is in staat je het gevoel te geven, na alle buikpijn die je hebt doorstaan, de vreselijke martelingen te rechtvaardigen, en ja, zelfs bijna opgelucht te zijn met de zogenaamde verklaring voor de gruwelijkheden die het script aandraagt.
Het gaat over de zoektocht naar het bovennatuurlijke, naar het echte martelaarschap, het gaat over een bijzonder slimme, harde en goed georganiseerde vorm van walgelijkheden, die beetje bij beetje op hun plek vallen. Na de finale van de film blijf je achter in opperste misère.
Pak een dekentje, je beste vriend/vriendin en ga dit zien als het niet anders kan. Bereid je er echter op voor dat je op zijn ergst nooit meer dezelfde zal zijn. Of op zijn minst je bak popcorn niet meer leeg zal eten.


Beoordeling: 0.0 (?)
Recensent: Pornstar
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb