Bestel de DVD bij ...
Koop Halloween bij bol.com
Halloween
(John Carpenter's Halloween)
Genre:Indie, Slasher
Regisseur:John Carpenter
Jaar:1978
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Donald Pleasence , Jamie Lee Curtis , Nancy Kyes , P.J. Soles , Charles Cyphers , Kyle Richards


Halloween is de succesvolste indiefilm aller tijden, kostte ongeveer $ 300.000 en bracht meer dan $ 80 mln op. De film is tevens grondlegger en wegbereider van een heel horrorsubgenre, en is afkomstig van meesterregisseur John Carpenter. Het gaat over de zwijgende psychopaat Michael Myers die, na 15 jaar in een TBS-kliniek opgesloten te zijn geweest wegens de gruwelijke moord op zijn zusje, ontsnapt en terugkeert naar Haddonfield, de plaats waar hij opgroeide. Op 31 oktober, Halloween, begint Myers daar met zijn slachting op de rondstruinende, voor de gelegenheid al spookachtig verklede jeugd en de op hen passende tieners, om uiteindelijk te stranden op Laurie Strode, die in de vele vervolgen op deze film zou uitgroeien tot anti-icoon.

Carpenter bedient zich in Halloween van indertijd unieke horror-ingrediŰnten die later gemeengoed zouden worden, zoals de pulserende, op de Italiaanse cultband Goblin ge´nspireerde score die zich volledig met de beelden integreert, en POV shots van Myers, die onder Carpenter's meesterlijke regie de spanning juist vergroten inplaats van de situatie 'weg te geven'.

De film stond, samen met het eerdere maar in veel opzichten fundamenteel ervan verschillende Texas Chainsaw Massacre van Tobe Hooper, aan de bakermat van het 'slasher' horror-subgenre en moet vanwege diens enorme succes (TCM bleef aanvankelijk steken als cultfilm) worden beschouwd als de grote wegbereider daarvan. De latere horror-icoon Jason Voorhees (Friday The 13th) van Sean Cunningham was op Myers ge´nspireerd en verschilt er in vrijwel niets van. Halloween betekende de grote doorbraak van zowel John Carpenter als van 'scream queen' Jamie Lee Curtis, en past in het rijtje echte klassiekers met Psycho, The Exorcist en Night of the Living Dead.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (42):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Halloween (2007)
Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)
Halloween 5 (1989)
Halloween H20: 20 Years Later (1998)
Halloween II (1981)
Halloween III: Season of the Witch (1982)
Halloween: Resurrection (2002)
Halloween: The Curse of Michael Myers (1995)

recensies
over horrorweb