Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon
Regisseur:Scott Glosserman
Jaar:2006
Taal:English
Speeltijd:92 minuten
Cast:Nathan Baesel, Angela Goethals, Robert Englund, Scott Wilson, Zelda Rubinstein, Bridgett Newton


Voor een studieproject filmen drie studenten de zelfgeproclameerde massamoordenaar Leslie Vernon in de aanloop naar de moord op een aantal jongeren. In een wereld waar Freddy Krueger, Michael Myers en Jason Voorhees echt bestaan, beschouwt Vernon zijn bezigheden als een hoger doel; Immers, zonder kwaad geen goed. Hij neemt zijn missie uiterst serieus en is daarvoor in de leer geweest bij oude rot in het vak Eugene, die nu samenwoont met zijn ‘survivor girl’. In het stadje Glen Echo heeft Vernon zorgvuldig zijn eigen ‘urban legend’, zoals ook zijn voorbeelden hebben, gecultiveerd en een potentiële ‘survivor girl’ uitgekozen. Deze Kelly en haar vriendengroep hebben een feestje georganiseerd in het leegstaande ‘ouderlijk huis’ van Vernon. Ondertussen worstelen de drie studenten, met verslaggeefster Taylor Gentry voorop, met hun geweten. Gaan ze het nakende bloedbad filmen of stoppen ze Vernon, met het mogelijke gevolg dat de moordenaar zich op hen gaat richten?

Voor ‘slasher’-fans, door ‘slasher’-fans. Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon is een feest der herkenning voor liefhebbers van de gemaskerde, stekvaste, onsterfelijke en bovenmenselijk sterke massaslachters van het horrorgenre. De film ontleedt het genre tot op het bot met het uitgangspunt van een ‘slasher-in-wording’ die de voorbereiding van zijn ‘maiden slashnight’ laat filmen door een cameraploeg inclusief verslaggeefster. De gedachte dat een Michael Myers of een Jason Voorhees een trainingsperiode en detailuitwerking voorafgaand aan een slachtfestijn zou inlassen, lijkt de basis voor een melige parodie. De persiflage die regisseur Scott Glosserman ons voorschotelt druipt echter van voorliefde en spreidt een breedvoerige kennis van het genre ten toon. Hier is iemand aan het werk die de opnamen op de locaties waar Crystal Lake, Haddonfield en Elm Street zijn geënsceneerd, als een soort van bedevaart heeft beschouwd.

Behind the Mask is op te delen in twee stukken. Het eerste gedeelte behandelt het inaugurationele voortraject dat Leslie Vernon laat vastleggen op camera. In de vorm van een komische mockumentary zien we hoe hij voordat zijn slachtoffers arriveren vluchtwegen dichttimmert, gereedschap dat als wapen tegen hem gebruikt kan worden saboteert en batterijen uit zaklantaarns verwijdert. Het kinderlijke enthousiasme dat Vernon na de ontmoeting met zijn ‘Ahab’ (oftewel zijn eigen Dr. Loomis), Doc Halloway (Robert Englund), vanwege de erkenning etaleert is hilarisch, net als de fysieke training die hem moet voorbereiden op het voor ‘slashers’ kenmerkende achternaLOPEN van wegRENNENDE slachtoffers. Elk aspect van een doorsnee ‘slasher’ neemt Vernon in de planning mee: van de mytheopbouw (als kind door dorpelingen van een waterval gegooid) tot de selectie van de ‘survivor girl’ (de enige overlevende, een vermoedelijke maagd met een losbandige vriendenclub). Het tweede gedeelte van de film is een daadwerkelijke ‘slasher’ met een aardige ‘twist’. Niet opzienbarend, maar effectief aansluitend bij het superieure eerste gedeelte.

Leslie Vernon verandert in deze twee delen van een geestdriftige spring-in-’t-veld in een kille massamoordenaar. Na de moorden op het ‘trademark’ seksend stelletje verdwijnt de humor die zijn voorbereiding begeleide en is het Vernon bittere ernst. Acteur Nathan Baesel is weergaloos als Vernon en maakt de transformatie haast geloofwaardig. Haast, want zelfs Anthony Hopkins maakt een psychopaat met schildpadjes als huisdieren niet eng. Vernon strooit met psychoanalytische archetypes (de bijl als fallus, om er maar één te noemen) die met betrekking tot ‘slasher’-genre zijn geformuleerd, waardoor gelijkenissen met het postmoderne Scream evident zijn. Een seriemoordenaar die zich laat filmen is eerder vertoond in het Belgische C’est Arrivé près de chez Vous en het recentere The Last Horror Movie. Hommages en verwijzingen zijn er voorts te over. Imdb.com biedt hiervoor uitkomst, maar elke zichzelf respecterende horrorliefhebber moet Behind the Mask eigenlijk gewoon een aantal keren zien om de genialiteit te doorgronden.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb