Night of the Demons
(Halloween Party)
Regisseur:Kevin Tenney
Jaar:1988
Taal:English
Cast:Alvin Alexis, Allison Barron, Lance Fenton, Billy Gallo, Hal Havins, Cathy Podewell


‘Goth’ Angela en haar dellerige vriendin Suzanne hebben een Halloweenfeestje georganiseerd in het verlaten mortuarium Hull House. De plek heeft een slechte reputatie, aangezien de laatste begrafenisondernemer er zijn familie afslachtte. De genodigden, waaronder de preutse Judy en haar vriend, zijn allesbehalve een vriendenclub, waardoor het feest moeizaam op gang komt. Angela besluit ter opluistering van de sfeer tot een séance met gebruikmaking van een spiegel uit het gebouw. De séance doet echter een demon ontwaken, die vanuit het crematorium van het pand de aanval inzet op de aanwezigen. Eén voor één vallen de gasten ten prooi aan demonische bezetenheid, dat zich als een virus verspreidt en de getroffene monsterlijk transformeert. De overgeblevenen trachten wanhopig aan de demonen te ontkomen, maar ondervinden dat ook Hull House hen niet wil laten gaan.

Night of the Demons uit 1987 combineert het tienergegriezel dat de eerste helft van de jaren tachtig het horrorgenre overheerste, met de demonische horrormijlpaal The Evil Dead. Regisseur Kevin S. Tenney had een jaar eerder een bescheiden succes met Witchboard behaald en koos ter continuering van zijn ‘flow’ voor beproefde ingrediënten. Een blik op de verdere carrière van The Evil Dead-regisseur Sam Raimi en die van Tenney geeft een riant verschil in talent weer. Pinocchio’s Revenge staat tegenover Spiderman. Een kwalitatieve vergelijking tussen beide demonenvertellingen resulteert dan ook in een voorspelbare uitkomst. Op zijn merites beschouwd heeft Night of the Demons echter voldoende te bieden voor de hedendaagse horrorfan en is het zeker niet moeilijk te geloven dat de film de Amerikaanse drive-ins in de tachtiger jaren goed vulde.

Het vervallen rouwcentrum Hull House is de archetypische horrorsetting, waartegen de verwikkelingen zich afspelen. Decoratie en cinematografie van het pand en de tuin ontstijgen de middelmaat. De labyrintische gangen fungeren als renbaan voor de razende hoofddemon, aanvankelijk in beeld gebracht via het van The Evil Dead geleende demon-POV, gillende tieners en frenetieke achtervolgers. De make-up en speciale effecten departementen onderkenden de hoge standaard die de ‘schlockstick’-generatie waarvan Night of the Demons deel uitmaakt, in dit opzicht had vastgesteld. Naast ‘regular’ orgaanbeschadigingen als een afgebeten tong en uitgestoken ogen, kon uiteraard een memorabel kunststukje niet ontbreken: ‘Possessed’ Suzanne, vertolkt door Linnea Quigley, duwt als climax van een opgeilshowtje een tube lipstick volledig in haar tepel (en trouwde later met de verantwoordelijke make-up artiest). Je bent ‘Scream Queen’ of je bent het niet; een waardige opvolgster van horrorkoningin Quigley heeft zich in ieder geval nog niet aangediend (enkele veelbelovende rollen van Chelan Simmons en Leela Savasta ten spijt).

Amelia Kinkade loste de belofte nadien niet in. Haar rol als opperbezetene Angela leek een opmaat tot meer, maar afgezien van een niet noemenswaardig bijrolletje elders zag het horrorgenre haar louter als Angela. Na twee sequels van Night of the Demons, de laatste in 1997, gaf Kinkade het acteerwerk op om zich op het therapeutisch communiceren met dieren te storten. Kinkade’s nalatenschap is desondanks van enigerlei waarde. Bezeten door de losgebroken demon en muzikaal begeleid door het nummer ‘Stigmata Martyr’ van het ‘gothic’ rockensemble Bauhaus, voert ze een soort van erotisch dansritueel op ten overstaande van haar verbijsterde publiek. Welbeschouwd het hoogtepunt van haar filmcarrière. Cathy Podewell is hoofdrolspeelster Judy: beetje naakt, veel ontzetting en nog meer gegil, zoals het een ‘final girl’ betaamt. Later zou ze nog opduiken in Dallas. Zowel Podewell als Kinkade zijn niet te zien in de onvermijdelijke remake van Night of the Demons, gepland voor 2009, waar Quigley nog wel voor een bijrol werd gecast. Ook Kevin S. Tenney komt niet in de plannen voor. Ondertussen wordt er voor de remake van The Evil Dead nog wel een geschikte regisseur gezocht…


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb