The Tomb of Ligeia
(Tomb of the Cat)
Regisseur:Roger Corman
Jaar:1964
Taal:English
Speeltijd:81 minuten
Cast:Vincent Price, Elizabeth Shepherd, John Westbrook, Derek Francis, Oliver Johnston, Richard Vernon


In de jaren zestig verfilmde Roger Corman verschillende verhalen van Edgar Allen Poe. Daarin kreegt cultacteur Vincent Price – een grote naam naast acteurs als Christopher Lee en Boris Karloff – bijna altijd een hoofdrol toebedeeld. Uit deze reeks van gotische horrorfilms is The Tomb Of Ligeia wellicht één van de opvallendste prenten.

Roger Corman wist wel wat hij deed toen zijn oog op Vincent Price viel om in meerdere Edgar Allen Poe-verfilmingen mee te spelen: met de combinatie van een bijzondere stem, een ruige gestalte en een expressief gezicht was hij uiterst geschikt voor een heleboel kleurrijke rollen in Edgar Allen Poe-verhalen. In The Tomb Of Ligeia valt dat nog net iets meer op: met de manier waarop Price op een haast dichterlijke manier over de dood of over Ligeia praat, gaf hij zijn rol als Verden Fell perfect gestalte, maar bracht hij eveneens een mooi eerbetoon aan Edgar Allen Poe, als schrijver én als dichter. Dat The Tomb Of Ligeia hierdoor een iets tragere film is, kan bijgevolg wel wat liefhebbers van moderne horror ontmoedigen om hem te kijken, maar in geen geval meerwaardezoekers met een zwak voor gotische horror.

Het verhaal gaat over edelman Verden Fell’s overleden vrouw Ligeia, wiens geest na haar overlijden nog steeds zo sterk is, dat zij hem in zijn gedrag blijft domineren. Fell wordt echter verliefd op Lady Rowena, met wie hij trouwt, waardoor de situatie uiteindelijk escaleert. De film ontpopt zich zo langzaam maar zeker, naarmate Lady Rowena steeds dichter bij Fell komt en er bijgevolg steeds meer reden is voor intensere spanning.

Dat Corman met The Tomb Of Ligeia heel wat tijd heeft genomen om in suspense op te bouwen, is opvallend, maar niet storend, omdat het publiek - naast de essentiële portie horror - met indrukwekkende beelden van desolate landschappen, een ruïne van een klooster waar Fell in leeft, en nog meer van dat moois geconfronteerd wordt. Het geeft het verhaal mee gestalte. De horror op zich is eenvoudig, maar efficiënt: met Ligeia’s zwarte kat die met veel lawaai op bepaalde belangrijke momenten opduikt, of Ligeia’s zwart haar dat plots in Lady Rowena’s haarborstel blijkt te zitten, is het filmpje bij momenten echt wel eng. Bovendien blijft de ontknoping tot op het bittere einde in een mist van mysterie gehuld, waardoor je nooit weet welk gevaar er om de hoek schuilt, en er een constante suspense bewaard blijft.

Het enige wat men op Corman’s Edgar Allen Poe-verfilmingen kan aanmerken, is dat de acteerprestaties – zoals in veel films uit het tijdperk – af en toe stijf en haast theatraal lijken, maar net dat zorgt er eveneens voor dat de films zelfs vandaag nog speciaal genoeg blijven om nog eens uit de kast te halen. Vandaag is er bovendien geen Vincent Price meer en het blijft toch een hele belevenis om zo'n monument van een acteur in een goed verzorgde film uit zijn tijd aan het werk te zien.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (5):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb