Bestel de DVD bij ...
Koop A Tale Of Two Sisters bij bol.com
A Tale Of Two Sisters
(Janghwa, Hongryeon)
Genre:Ghost story, Psychologisch
Regisseur:Ji-woon Kim
Jaar:2003
Taal:Koreaans
Speeltijd:115 minuten
Cast:Kap-su Kim , Jung-ah Yum , Su-jeong Lim , Geun-yeong Mun


Men maakt er prima beeldschermen, auto's, computers en andere consumentenelectronica. In de vlag wordt de rijke historie van de Chinese dynastieŽn en hun eerste manuscripten van de Hal van de Witte Tijger met de 8 trigrammen van de I Ching geŽerd. Maar maakt men ook goede films in Zuid-Korea?

Op basis van A Tale Of Two Sisters kan het antwoord daarop niet anders luiden dan 'beslist'. Is men in Japan nu wel langzamerhand uitgeherkauwd op de J-horror, de thriller nouvelle vague die Hideo Nakata met zijn meesterlijke Ring in volle hevigheid liet losbarsten, in Zuid-Korea neemt regisseur Kim Ji-woon het stokje moeiteloos over met veel vertoon van filmvirtuositeit. Met Phone, Ring:Virus (de Koreaanse remake van Ring) en deze Janghwa, Hongryeon die in het Westen is uitgebracht onder de titel A Tale Of Two Sisters heeft Korea zich definitief op de kaart geplaatst van landen die men in de gaten moet houden als het om films gaat.

Twee tienerzusjes komen uit het ziekenhuis en gaan met hun vader mee naar huis. Daar worden ze opgewacht door de spreekwoordelijke boze stiefmoeder. De spanningen in huis nemen vervolgens toe en houden gelijke tred met onverklaarbare en angstaanjagende zaken die zich in het geÔsoleerde huis voordoen. En dan, plotseling, neemt Kim Ji-woon een wending. Er lijkt zich in het verleden een moord in het huis te hebben afgespeeld. En net als je denkt dat het een Aziatisch spookverhaal wordt, neemt de film weer een plotwending... enfin, kijk zelf maar.

Alles, maar dan ook werkelijk alles klopt aan deze film. De vormgeving en setting zijn adembenemend. Het huis is gesitueerd in een schitterende heuvelachtige omgeving en gehuld in een weldadige en prachtig kleurrijke bloemenweelde. Maar op een of andere manier weet regisseur Kim het voor elkaar te krijgen dat die kleurenpracht angstaanjagend is en niet, zoals je zou verwachten, warm en weldadig. De maatvoering is uiterst dynamisch en staat ver weg van de constante druk die men in het moderne Hollywood telkens aan de kijkers' zintuigen wil opleggen. De film staat soms vrijwel totaal stil maar dit vertraagt de gang van zaken geenszins. Je voelt je als kijker gevangen in een web, stil bungelend, wetend dat Kim je ieder moment met zijn dodelijke angel kan raken en dat ook beslist zal doen. Acteerwerk is voortreffelijk en vliegt, ondanks de zware dramatische ondertoon, nergens uit de bocht. Het verhaal is gebaseerd op een oud Koreaans volksverhaal, maar de bewerking van Kim maakt er een vlot lopende, boeiende en vooral spannende vertelling van die nergens bevreemdt.

Een absolute topfilm.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (20):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb