Black Sabbath
(Tre volti della paura, I)
Regisseur:Mario Bava, Salvatore Billitteri
Jaar:1963
Taal:Italian
Speeltijd:92 minuten
Cast:Michèle Mercier, Lidia Alfonsi, Boris Karloff, Mark Damon, Susy Andersen, Massimo Righi


In 1963 bracht Mario Bava Black Sabbath uit, een horrorfilm bestaande uit drie kortfilms, waarmee hij zijn kunnen in drie verschillende subgenres toonde. De film werd verdiend een succes en zelfs vandaag nog loont de film meer dan de moeite om nog eens vanonder het stof te halen.

Black Sabbath is eigenlijk een soort oerversie van Tales From The Crypt en bestaat respectievelijk uit Il Telefono, I Wurdulaks en La Goccia D’Acqua. Van de drie verhalen is Il Telefono het modernste. Met het verhaal speelt Bava in op een alledaagse fobie zoals dat in het horrorgenre wel vaker gebeurt. Het hoofdpersonage krijgt anonieme telefoons van een psychopaat en in minder dan een half uur wordt de suspense ten top gedreven. Het filmpje is het meest voorspelbare van de drie verhalen, maar was in het tijdperk van Bava waarschijnlijk wel verfrissend voor het horrorgenre. De manier waarop het verhaal van de ene angst in de andere overgaat, is echter memorabel. Er gebeurt op korte tijd heel wat en dat werkt voor het verhaal.

Met I Wurdulaks waagde Bava zich vervolgens aan het gotische horrorgenre. Daarvoor mocht hij op de medewerking van niemand minder dan de bekende horroracteur Boris Karloff rekenen. De kortfilm is losjes gebaseerd op een Russische saga en vertelt het verhaal over een patriarch die terugkomt van zijn jacht op een Wurdulak. Er is echter iets vreemds met hem aan de hand en het duurt niet lang voordat hij zijn familie begint uit te moorden. Hij is namelijk zelf een Wurdulak geworden en de legende wil dat een Wurdulak het soort vampier is dat zich voedt met de meeste geliefde medemensen uit zijn leven. Wat hier opvalt, is een soortgelijke stijl als in Bava's meesterwerk Black Sunday. Ofschoon de film oorspronkelijk zwart-wit was, is het kleurenpaneel geweldig, wat erop duidt dat Bava goed in vorm was met zijn lichteffecten. Met een desolaat landschap, de afgehakte kop van een Turk op een spies en nog meer van dat lekkers weet hij de gevoelige snaren te raken.

Met La Goccia D’Acqua was hij ongetwijfeld eveneens in topvorm: het verhaal gaat over een verpleegster met de opdracht om een dode vrouw op haar begrafenis voor te bereiden en haar dus aan te kleden en te schminken, enz... Terwijl de verpleegster dat doet, valt haar oog meermaals op de dure ring van het akelige lijk en het duurt niet lang voordat ze er niet meer aan kan weerstaan om het juweel te stelen. Dat komt haar echter heel duur te staan. De kortfilm valt vooral op door het enge lijk van de oude vrouw en een wel heel uitbundige finale. Men kan er gewoon niet naast kijken dat het filmpje in de onschuldige jaren zestig - waarin men toch nog niet zoveel gewoon was – wel heel akelig geweest moet zijn.

Dat maakt dat Black Sabbath - ondanks het misschien toch ietwat gedateerde Il Telefono - nog steeds een absolute must is voor iedere horrorliefhebber. Indien u nog nooit iets van Bava hebt gezien, is de film zelfs het ideale opstapje om aan de ontdekking van zijn collectie te beginnen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb