The Ruins
Regisseur:Carter Smith
Jaar:2008
Taal:English
Speeltijd:91 minuten
Cast:Jonathan Tucker, Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore, Joe Anderson, Sergio Calderón


Vier Amerikaanse begintwintigers vieren vakantie aan de Mexicaanse kust. Wanneer de Duitse toerist Mathias hen verzoekt hem te vergezellen naar een recent ontdekte Maya piramide, om zijn broer die archeoloog is te zoeken, stemmen de twee stellen in. Samen met de Griek Dimitri bereiken ze de voet van de met klimplanten overwoekerde piramide. Op dat moment duiken lokale Maya’s op die het groepje agressief bejegenen. Als Dimitri zelfs wordt doodgeschoten, vluchten de toeristen de piramide op, waarna de Maya’s een wacht vormen rondom het bouwwerk. Bovenop de piramide bevindt zich een schacht die leidt naar het binnenste van het gebouw. Het geluid van een mobiele telefoon doet hen een poging wagen naar beneden af te dalen, waarbij Mathias zijn rug breekt. Als dan de bloesemende begroeiing de grootste dreiging blijkt te zijn, neemt de wanhoop toe en lijkt de kans op ontsnapping miniem.

Hoe slaag je erin een psychologische horrorfilm te construeren rondom een plot dat zich ontvouwt met gebruikmaking van vleesetende vegetatie? Regisseur Carter Smith ging aan de slag met het script van naamgenoot Scott Smith, die zijn eigen roman The Ruins in een filmversie had gegoten. De Smiths, bijgestaan door cameraman Darius Khondji (Alien: Resurrection, Panic Room), weten de botanische ‘fear-factor’ op overtuigende wijze ondergeschikt te maken aan de geestelijke aftakeling van de karakters. De rankende dreiging is voortdurend present, maar vormt slechts een handvat om een verhaal te vertellen over ontbering, morele dilemma’s en relatiebeproevingen. In feite had een nest giftige insecten eenzelfde resultaat kunnen bewerkstelligen als de carnivore en mimicrerende Bougainville.

Karakteraftakeling kan niet plaatsvinden zonder karakteropbouw. De makers hebben de personages net genoeg gekenschetst om als kijker wat van de wanhoop te kunnen (en willen) proeven. Amerikaanse toeristen hebben de laatste jaren op het witte scherm te maken gehad met onder andere hobbymartelaars en organenhandelaars. Slachtofferidentificatie was in de bewuste films (onder meer) nauwelijks mogelijk door de holle karakters. The Ruins onderscheidt zich door een naturelle typering waarbij enkele vakantieclichés geen afbreuk doen aan de karakteropbouw. De acteurs personifiëren vaardig standaard toeristen met eigen besognes die te kampen krijgen met agressieve Maya’s en vraatzuchtige flora. Ze bieden het onheil niet het hoofd met gevatte ‘oneliners’ en onrealistische heldhaftigheden, maar met angst en wanhoopdaden.

Een klein zwaktebod in The Ruins is de locatie. Hoewel getrouw vormgegeven door production designer Grant Major (The Lord of the Rings, King Kong) is een onontdekte Mayapiramide op toeristenafstand hoogst onwaarschijnlijk. Situeerde het boek de lotgevallen op een mijnruïne, voor de film was blijkbaar een mysterieuzere setting geboden. Gecombineerd met het excentrieke gevaar en de expliciete ‘gore’ in de vorm van een ‘outdoor’-amputatie, zal deze kunstgreep een mogelijke reden zijn voor de van weinig fiducie getuigende ‘no critics’ screening’, waarvoor de filmmaatschappij opteerde. Geheel ten onrechte, want met The Ruins hebben de makers een horrorfilm van formaat afgeleverd. Niet in de komische traditie van ‘vegeterial horror’ bij uitstek Little Shop of Horrors, maar eerder in de lijn van een grimmige en naargeestige tijdgenoot als Wolf Creek.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (17):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb