The Innocents
Regisseur:Jack Clayton
Jaar:1961
Taal:Engels
Speeltijd:100 minuten
Cast:Deborah Kerr, Peter Wyngarde, Megs Jenkins, Michael Redgrave, Martin Stephens, Pamela Franklin


The Innocents uit 1961 is gebaseerd op Henry James’ roman The Turn Of The Screw. Het is een psychologische horrorfilm met, naar de gewoonte voor het tijdperk veel aandacht voor belichting, atmosfeer en gepaste muziek.

Wie even stil staat bij het hoge aantal remakes dat er in Hollywood tegenwoordig van de band loopt, vraagt zich af wat er met de filmindustrie is gebeurd: men heeft er de modernste middelen, een hoop speciale effecten en toch komen er meer slechte dan goede horrorfilms uit. Wie een klassieker als The Innocents op zijn bord krijgt, weet wel wat er scheelt: een hoop films hebben simpelweg geen stevig verhaal meer en bovendien laat men door de talrijke shockeffecten en gore te weinig aan de verbeelding over, wat de suspense niet ten goede komt. The Innocents bewijst dat een paar priemende ogen of stilstaande figuren in de verte vaak veel enger kunnen zijn.

Dat The Innocents op een echt boek is gebaseerd, is uiteraard reeds een garantie voor een goede plot. Het verhaal gaat over een onervaren landvoogdes die naar een groot gotisch huis in Engeland afzakt om voor twee ouderloze kinderen te zorgen. Eens ingetrokken in het pand, blijkt er iets niet pluis te zijn met de kinderen en de omgeving. De kinderen hebben vreemde interesses en er gebeuren bovendien onverklaarbare dingen op het landgoed.

Vanuit Clayton’s trukendoos komen lichteffecten, open waaiende ramen en onheilspellende kinderliedjes tevoorschijn, maar het is vooral de combinatie van het langzaam ontsluimerend raadsel met de steeds heviger wordende emoties van de hoofdrolspelers dat The Innocents bijzonder maakt. Halverwege het filmpje weet je wel ongeveer wat er scheelt, maar doordat Clayton zijn film een psychologisch tintje geeft, blijft het verhaal boeien.

Dat het einde van de film een heel klein beetje doet denken aan hedendaagse films als The Others en Dark Water is een feit, maar legt eveneens grote verschillen bloot: het is een beduidend drogere finale. Dat maakt dat The Innocents voor ware horrorliefhebbers zeker een must is. Dat Kate Bush zich in de jaren tachtig voor één van haar spookachtige nummers door de film liet inspireren, liegt daar niet om.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb