Day the World Ended
Regisseur:Roger Corman
Jaar:1955
Taal:Engels
Speeltijd:79 minuten
Cast:Richard Denning, Lori Nelson, Adele Jergens, Mike Connors, Paul Birch, Raymond Hatton


De film begint waar het leven op onze planeet eindigt. Door een atoomramp wordt de gehele wereldbevolking uitgeroeid. Of toch niet? Jim Maddison en zijn dochter Louise hebben de ramp overleefd. Hun huis is gelegen in een vallei tussen hoge heuvels waardoor de gevaarlijke lucht niet tot daar is geraakt. Er blijken echter nog een aantal overlevenden in de vallei te zijn. Ze komen allemaal terecht bij het huis van de Maddisons. Een goudzoeker en zijn ezel, een ingenieur, een dief en zijn vriendin die stripster is, en een man die blootgesteld is geweest aan de straling. Ze willen samen overleven maar de voedselvoorraad geraakt op en er ontstaan zo al snel spanningen tussen de verschillende overlevenden.

Day the World Ended uit 1955 is het regiedebuut van horrorlegende Roger Corman. De film is met een heel laag budget in elkaar gezet. Het verhaal van mensen die zichzelf opsluiten om zich te beschermen tegen een dreigend gevaar doet denken aan een film als Night of the Living Dead. Hier zijn het echter geen zombies die voor gevaar zorgen, maar wel de dodelijke atoomlucht. Het verhaal speelt zicht dus enkel in en rond het huis af. De personages worden erg oppervlakkig voorgesteld, waardoor er geen echte band ontstaat en de acteerprestaties stellen ook niet veel voor. De film is ondanks zijn speelduur van 79 minuten bij momenten traag en er zitten een aantal overbodige scènes in. Toch wist de film mij tot het einde te boeien. De spanningen tussen de personages laaien bij momenten hoog op. Vooral de dief Tony is iemand die niet te vertrouwen is en hij doet de hele film zijn uiterste best om Jim’s pistool in handen te krijgen.

Jim stelt de mannen voor om met zijn dochter in bed te duiken zodat ze zwanger zou worden en zo het voorbestaan van de wereld zou kunnen redden. Uiteindelijk komt het zover niet. Naar het einde toe verdwijnen steeds meer personages spoorloos in de omgeving van het huis. In de laatste tien minuten van de film komt het atoommonster te voorschijn om de laatste overlevenden te terroriseren. Het pak van het monster ziet er heel nep uit. Het is lelijk gemaakt en bovendien ook onbeweeglijk. De ogen van het monster staren dus steeds star in dezelfde richting en het lichaam beweegt amper.

In 2001 verscheen er een film met dezelfde titel met acteurs Nastassja Kinski en Randy Quaid. Toch is dit allerminst een remake. Beide films hebben niets gemeen met elkaar.

Al bij al is Day the World Ended geen al te beste film, maar toch kon hij vreemd genoeg mijn aandacht behouden. De begeleidende muziek is degelijk. Na zijn debuutfilm maakte Corman nog een hele reeks klassieke horrorfilms zoals The Masque of the Red Death, Fall of the House of Usher, The Tomb of Ligeia waarin Vincent Price de hoofdrol vertolkte. Verder is Corman ook bekend geworden door The Little Shop of Horrors met Jack Nicholson.Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (1):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb