Mondo Cannibale
Regisseur:Bruno Mattei
Scenario:Bruno Mattei, Giovanni Paolucci
Jaar:2003
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Helena Wagner, Claudio Morales, Cindy Jelic Matic, Antoine Reboul, Kevin Maxwell, Brad Santana


Grace Forsythe is het boegbeeld van een bekend tv-station. Met haar spraakmakende reportages en programma’s weet ze de kijkers te fascineren en te shockeren. De laatste tijd beginnen de kijkcijfers echter sterk te dalen en als er geen verbetering komt, zou dit wel eens het einde van haar carrière kunnen betekenen. Ze wil dit natuurlijk vermijden en ze gaat op zoek naar materiaal voor de ultieme shockreportage. Samen met Bob Manson en een cameraploeg trekt ze naar het Amazonewoud en gaat daar op zoek naar kannibalen. Aangezien ze live verslag uitbrengen, moeten ze ook het nodige sensationele materiaal vinden. Aanvankelijk lukt dat nog wel. Ze vinden het lijk van een inboorling en ze laten een van de gidsen een krokodil slachten voor de camera. Toch vind de baas van het tv-station het allemaal niet extreem genoeg. De kijkers willen echte kannibalen aan het werk zien. De tv-ploeg trekt daarom dieper de jungle in, maar hun zoektocht lijkt op niets uit te draaien. Ze vinden wel een stam maar die blijkt niet uit wrede kannibalen te bestaan. Dus besluit Forsythe om de stam te terroriseren, hun hutjes in brand te steken, in het rond te schieten om vervolgens aan de kijkers mede te delen, dat deze vreedzame stam zojuist door de beruchte kannibalenstam werd aangevallen. Uiteindelijk zullen ze de echte kannibalenstam spoedig ‘ontmoeten’.

Wie dacht dat er in het jaar 2003 geen kannibalenfilms meer gemaakt werden (zoals in de jaren '70 en '80), was de Italiaan Bruno Mattei vergeten. Mattei is erin geslaagd om na meer dan 20 jaar een film te regisseren in dit subgenre, dat eens zo populair was. Mattei besloot zelfs om in 1 jaar tijd 2 kannibalenfilms te maken. In 2003 verschenen zowel Cannibal World (Mondo Cannibale, Cannibal Holocaust: The Beginning) en Land of Death (Nella Terra Dei Cannibali, Cannibal Ferox 3). Er zijn overigens scènes die voor beide films gebruikt werden.

Het verhaal van Cannibal World lijkt niet in het minst op dat van Cannibal Holocaust, de bekendste en meest controversiële film uit het subgenre. De gebeurtenissen volgen elkaar bijna exact op. Een filmploeg gaat op zoek naar kannibalen. De expeditieleden besluiten vervolgens om zelf het beest uit te hangen en ze worden uiteindelijk brutaal afgeslacht door de kannibalenstam. Net zoals bij Cannibal Holocaust stelt Mattei de vraag wie de echte kannibalen zijn. Cannibal Holocaust bevat verschillende scènes van animal cruelty en ook in Cannibal World wordt een echte krokodil bloederig afgeslacht voor de camera. En net zoals in Deodato’s film wordt een meisje van de stam verkracht door de expeditieleden.

De film werd op de Filipijnen gefilmd. De acteurs spelen hun rolletjes niet echt overtuigend. Ze acteren slecht en dreunen de tekst gewoon af. Helena Wagner (Grace Forsythe) en Claudio Morales (Bob Manson) spelen de hoofdrollen. Daarnaast is er ook nog de blondine Cindy Jelic Matic (Cindy Blair) die in de film uit de kleren gaat op een moment dat er wat weinig te beleven valt. Geen enkele acteur slaagt erin om beter te acteren dan de gemiddelde pornoster. Ook de soundtrack is van een bedroevend niveau.

Verder bevat de film de nodige dosis gore. In een openingsscène ziet de kijker hoe de buik van een zwangere inboorling wordt opengesneden en hoe de ongeboren baby wordt verpletterd. Doorheen de film zijn er verschillende scènes waarin ingewanden verorberd worden. Het verwijderen van organen wordt expliciet in beeld gebracht.

Al met al is Cannibal World een leuk tussendoortje. Verwacht echter geen kannibalenfilm zoals die 20 jaar geleden gemaakt werden. De film is gemaakt met een heel laag budget wat duidelijk te merken is door het slechte acteerniveau, de cheesy soundtrack en de eentonige locaties. Voor de gorefreaks valt er zeker wel wat te beleven. Ik vind het overigens een hele prestatie dat iemand het aandurft om in 2003 een kannibalenfilm (zelfs 2) te regisseren. Nu, na de dood van Mattei lijkt het bijna uitgesloten dat er nog veel dergelijke films zullen verschijnen. Er zou echter nog een remake verschijnen van Cannibal Holocaust in 2009. De vraag blijft echter of het nu echt nodig is om een remake te maken van een film die destijds (en nu nog) zo’n grote impact heeft teweeggebracht. Naar mijn mening is een remake van die film totaal niet aan de orde.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb