The Haunting
Regisseur:Robert Wise
Jaar:1963
Taal:Engels
Speeltijd:112 minuten
Cast:Julie Harris, Claire Bloom, Richard Johnson, Russ Tamblyn, Fay Compton, Rosalie Crutchley


In 1963 verfilmde Robert Wise het boek The Haunting Of Hill House. Het boek is meestal beter dan de film, maar in het geval van het met veel suspense gevulde The Haunting mag men dat misschien toch eens betwijfelen.

The Haunting is net zoals Black Sunday een heel goede horrorfilm voor zijn tijd. Het is immers een film waar veel moderne horrorregisseurs alleen maar jaloers op kunnen zijn: met niets meer dan een bevreemdende locatie, vier interessante personages en zwart-wit lichteffecten weet Wise zijn publiek bijna twee uur lang in de tang te houden. Na de film heeft men weliswaar niet één druppel bloed gezien, maar blijft men toch even verbaasd achter.

Het uitstekende verhaal heeft daar zeker veel mee te maken: een wetenschapper heeft over bizarre gebeurtenissen in een bezeten huis gehoord en besluit een team van uiteenlopende mensen voor een onderzoek te recruteren. Daarvoor nodigt hij zes mensen uit, waarvan er uiteindelijk maar drie komen opdagen: de rijke eigenaar van het pand, een helderziende en een vrouw met jeugdtrauma’s over klopgeesten. Wat volgt is een langzaam opbouwend verhaal, waarbij men zich als kijker niet van de indruk kan ontdoen dat er elk moment iets vreselijks kan gebeuren, zonder dat daarbij direkt aan slasherclichés gedacht hoeft te worden.

Het begin van The Haunting tapt met een radeloze vrouw - op de vlucht nadat ze iets heeft mispeuterd – een beetje uit het vaatje van Hitchcock’s Psycho, maar de film heeft meer in huis. U kunt het zich waarschijnlijk niet voorstellen hoe het is om twee minuten lang naar een ordinaire houten deur op uw scherm te staren terwijl u zich toch angstig voelt, maar met The Haunting krijgt Wise het voor elkaar. Er wordt constant veel gesuggereerd en dat is genoeg om de kijker in een bezwerende spanning te houden.

De zwart/wit belichtingseffecten hebben daar eveneens een grote rol in. Het bezeten huis is enorm groot en dreigend en het rijke interieur heeft in het zwart en het wit een heel lugubere uitstraling. Het huis geeft zijn geheimen bovendien maar beetje bij beetje prijs. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat een scène waarin een personage in een gewone spiegel kijkt, zelfs angstaanjagend wordt.

Dat jonge regisseurs veel uit de klassieke versie van The Haunting kunnen leren, lijdt bijgevolg geen twijfel. Waar een hoop oude horrorfilms toch nog steeds een beetje inspanning van het publiek vergen, daar laat The Haunting zich vandaag immers nog altijd in één ruk als perfecte horrorcinema bekijken.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb