The Dead Next Door
Regisseur:J.R. Bookwalter
Jaar:1988
Taal:Engels
Speeltijd:84 minuten
Cast:Pete Ferry, Bogdan Pecic, Michael Grossi, Jolie Jackunas, Robert Kokai, Floyd Ewing Jr.


In 1988 maakte J.R. Bookwalter met wat financiële hulp van Sam Raimi (Evil Dead) een eerste low budget zombiefilm. Wat voor niet-ingewijden ongetwijfeld een zoveelste horrorfilm met sukkelachtige effecten lijkt, is voor horrorgeeks echter een must-see met veel liefdevolle verwijzingen naar grotere films uit het genre.

Het verhaal van The Dead Next Door begint op het moment dat de aarde reeds overspoeld is met zombies, en pikt op die manier meteen in op Romero’s apocalyptische benadering rond zombies. Er rijden bijvoorbeeld zombiesquads (speciale politie-eenheden) rond, met als doel mensen te redden van hordes levende doden. Rechtstreekse verwijzingen naar films als Dawn Of The Dead, Creepshow en Evil Dead in een verfilmde videotheek bevestigen dat The Dead Next Door een eerbetoon is. Dat mag eveneens blijken uit de namen van de personages, met ronkende voorbeelden als Raimi, Savini en Carpenter.

Dat Bookwalter’s film enerzijds een eerbetoon is, maar anderzijds eveneens een paar nieuwe ideeën toevoegt, maakt The Dead Next Door een boeiende film. Hij heeft bijvoorbeeld het idee uitgewerkt om linkse rakkers tegen het uitroeien van zombies te laten betogen, wat op zich een redelijk goed idee is, maar wat voor Romero’s films misschien toch net een brug te ver was. Er loopt bovendien een priester rond, met geflipte plannen voor de zombies (een verwijzing naar The Blob?), wat de film in combinatie met de gore op een ware lust voor horrorliefhebbers laat uitdraaien. Afgebeten vingers als bloedfonteintjes of een als lunchpakket ingepakte mens voor een kelder vol levende doden? The Dead Next Door heeft het allemaal in huis. Dat de gore hier en daar wel eens hand in hand met humor gaat, is een logisch gevolg: bent u in staat om uw lach in te houden wanneer een afgehakt hoofd een paar vingers afbijt, waarop u ze vervolgens met veel oog voor detail via het keelgat terug naar buiten ziet komen? Of wat dacht u van een zombie met een muilkorf en een leiband?

Dat de kwaliteit van de verfilming bij momenten zeer slecht (met zelfs verticale strepen over het scherm) is, is weliswaar een feit, maar dat weegt in het geval van The Dead Next Door niet op tegen de toegevoegde waarde van de film voor de volbloed horrorliefhebber. Voor hem valt er ondanks de plastieken special effects heel wat plezier aan het filmpje te beleven. Wie bovendien de bedenking maakt dat geen enkele acteur voor zijn (toch nog door de beugel kunnende) acteerprestaties werd betaald, moet wel besluiten dat de film voor het beperkte budget een heel succes is. Dat het bijzondere einde het allure van een klassieker heeft, maakt het er allemaal niet minder smakelijk op.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb