The Host
(Gwoemul)
Regisseur:Joon-ho Bong
Scenario:Chul-hyun Baek, Joon-ho Bong, Won-jun Ha
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:119 minuten
Cast:Kang-ho Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park, Du-na Bae, Ah-sung Ko, David Joseph Anselmo


Een Amerikaans laboratorium in Seoel dumpt illegaal een hoeveelheid formaldehyde in de Han-rivier, die door de Zuid-Koreaanse hoofdstad stroomt. De chemische lozing heeft tot gevolg dat een onbepaald waterorganisme muteert in een metersgrote, monsterlijke amfibie. Het wezen manifesteert zich voor het eerst publiekelijk op een plek aan de rivieroever waar Park Gang-du samen met zijn vader een eettentje bestiert. De slachting die het monster veroorzaakt treft Gang-du persoonlijk wanneer zijn dochtertje Nam-il door het beest de diepte in wordt gesleurd. De autoriteiten constateren dat het gedrocht de drager van een SARS-achtig virus is, waarop Gang-du, die ermee in aanraking is gekomen, een quarantaineverplichting krijgt. Inmiddels heeft hij echter een telefonisch teken van leven ontvangen van Nam-il, die ergens in het rioolstelsel langs de Han-rivier door het monster gevangen wordt gehouden. Gang-du zet hierna, samen met zijn vader en broer en zus en opgejaagd door de autoriteiten, alles op alles om haar terug te vinden.

De Aziatische horrorcinema heeft het afgelopen decennium een hoge vlucht genomen. Debet hieraan is een horde dolende geesten, bij voorkeur vrouwen met lang, zwart haar en priemende ogen. De decennia daarvoor leunde dit filmsegment voor mondiale aandacht op een radioactieve reuzenhagedis. Tijd voor een contemporaine hommage moet de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho gedacht hebben. Hij mixte het aloude idee van een aquatisch creatuur dat de bewoonde wereld op stelten zet met de hedendaagse realiteit van SARS en een vervuilschandaal, waarin het Amerikaanse leger ladingen formaldehyde dumpte in de Koreaanse wateren.

Een watermonster dat door vervuiling is gegenereerd, is wel de enige overeenkomst tussen de Godzilla-films en The Host. Bong gebruikt zijn monsterfilm als kapstok waaraan hij diverse kritische thema’s ophangt. Het disfunctionele gezin wordt aangestipt, net als de van haar burgers vervreemde overheid, terwijl ook de internationale bemoeienissen van Amerika bekritiseerd worden en een ecologische boodschap wordt uitgedragen. Naast bont aan subtexten is The Host een smeltkroes van genrestijlen. Horror, actie, thriller, familiedrama, (slapstick-) komedie, politieke satire, moraliteit; ik verwacht een Amerikaanse remake waarin alleen de eerste twee stijlen aan bod komen en met het taaie middenstuk van de Koreaanse versie in gedachten, kan dat ook goed uitpakken.

Het acteerwerk neigt sterk richting het karikaturale en moet wellicht bezien worden vanuit Aziatisch perspectief. Hoofdrolspeler Song Kang-ho zet een antiheld neer die zo Cato kan vervangen in de volgende Pink Panther-remake. De sociale tragiek van een gebroken gezin, slechte opvoeding van kinderen, werkloosheid en de egocultuur die Bong aan de kaak stelt, komt door de ‘comic relief’ minder goed uit de verf. Voeg daarbij de zeer tragische momenten in het verhaal en je vraagt je af of Bong twee scenario’s door elkaar heeft gehaald en toen ook nog ontdekte dat hij over het budget beschikte voor uitbundige special effects.

Het Han-schepsel (Neocaridina Lacerta Karsenia Gigantea Koreana, gok ik) komt uit de koker van kunstenaar Chin Wei-chen en is gevisualiseerd middels CGI en animatronics van hoog niveau. Het lijkt op iets dat de vijvers op de thuisplaneet van de Predators bewoont, gezien de uitklapkaak. Verder is het beest een superzoomcocktail van garnalen, amfibieën, reptielen, manga en Lovecraft. Bong breekt met monsterfilmconventies door het schepsel al vroeg in de film in vol daglicht op te laten draven. Door de hoogstaande digifantasie komt de regisseur hier goed mee weg. De monsterscènes zijn een lust voor het oog en dragen de film grotendeels. Ik zat voortdurend te wachten op sequenties waarin het figureerde, waardoor Bong’s gefreewheel met genres en statements nog te behapstukken viel. De kracht van suggestie hoeft in het geval van The Host dan ook absoluut niet te berde worden gebracht. Griezelen doen we wel met flitsen van sluik haar en miauwende jochies.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb