Unrest
Regisseur:Jason Todd Ipson
Scenario:Chris Billett, Jason Todd Ipson
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Corri English, Scot Davis, Joshua Alba, Jay Jablonski, Derrick O'Connor, Reb Fleming


Ziekenhuizen zijn bij voorbaat al onheilspellend. Bloed, dood en lijden druipen door de kieren naar buiten en dan is er nog niet eens iets speciaals toegevoegd aan het geheel. Voor Alison (English) biedt het meer dan dat. Voor haar biedt het ziekenhuis ook nog een tijdelijke onderdak. Als medisch student van buitenaf heeft ze zelf de financiŽn nog niet op orde om onderdak te regelen en verblijft ze via een schoolregeling tijdelijk in het ziekenhuis zelf. Als eerste les mag ze meteen met haar groep bestaande uit: Brian (Cross), Rick (Jablonski) en Carlos (Alba) in lijken gaan snijden, in het Engels 'gross anatomy' genoemd, wat het lichaam bekijkt zonder heel diep in te gaan op de kleine aspecten van ieder onderdeel. Ze ontdekken dat hun lijk nogal wat verminkingen te verduren heeft gehad in haar levende leven. Hierna vinden er vreemde moorden plaats en Alison vermoed dat dit te maken heeft met het lijk dat de groep 'Norma' heeft gedoopt.

Unrest is, vanaf een objectief standpunt gezien, een vrij eenvoudige horror. Je hebt je tieners, of net-twintigers in dit geval, wat doden, wat bloed en een plot wat men probeert te onrafelen. Tot zover goed, maar dat levert vaak de standaard dertien-in-een-dozijn tienerhorror op. Tenzij je doet wat Jason Todd Ipson heeft gedaan en dat is met de zorgvuldigheid waarmee hij vroeger zelf aan de operatietafel stond het verhaal ontleden zonder moeilijke verhaallijnen er omheen te bedenken. Het op zichzelf wazige verhaal wordt langzaam maar zeker verder verteld zonder daarna in een web verdwaald te raken van het vroegere leven van Norma, of andere nietszeggende bijzaken die aan het geheel helemaal niets bij zouden hebben gedragen, maar het blijft een puur verhaal.

Onorthodox als de gekozen muziek is voor een film als deze, des te doeltreffender lijkt dat hier te kunnen werken. Standaard horrormuziek hoef je niet te verwachten aangezien bijna alle muziek uit de film verzorgd wordt door een Azteeks koor dat oude rituele gezangen ten gehore brengt wat naarmate de film zijn einde nadert een steeds nadrukkelijker en niet te miskennen onderdeel wordt van de algehele verwikkeling van het verhaal.

Ipson speelt met bekende en onbekende gevoelens die leven bij een ziekenhuis en zeker bij het snijden in lijken. Hij wekt sympathie door Alison bij haar eerder genoemde eerste les over haar nek te laten gaan en laten zien dat dit de minst populaire les is van zulke studenten. Je voelt hoe het is, de walging, maar tegelijkertijd de fascinatie voor het leven van daarvoor. Hij krijgt het, op een door mij niet te plaatsen manier, voor elkaar omdat de personen het verhaal te laten vertellen en te beleven in plaats van dat ze door het verhaal geleefd worden. Het geleefd worden is op zichzelf niets mis mee, maar het is heel heel verfrissend om te zien dat het ook anders kan en dat het plot, hoe mooi en rechtlijnig het ook is, ondergeschikt kan worden aan het verhaal dat de acteurs beleven.

Allemaal heel netjes neergezet door Ipson, die hopelijk nog meer van zich laat horen.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Abandoned (2006)
Dark Ride (2006)
The Gravedancers (2005)
The Hamiltons (2006)
Penny Dreadful (2006)
Reincarnation (2005)
Wicked Little Things (2006)

recensies
over horrorweb