Wicked Little Things
Regisseur:J.S. Cardone
Scenario:Jace Anderson, Adam Gierasch, Ben Nedivi
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:94 minuten
Cast:Lori Heuring, Scout Taylor-Compton, Chloe Moretz, Geoffrey Lewis, Velizar Binev, Ben Cross


Er zijn van die films waar men met vooraf gefronste wenkbrauwen ingaat. Wicked Little Things is zo'n film, en niet alleen vanwege de kazige titel. Aanvankelijk zou niemand minder dan genreheld Tobe Hooper deze film onder de titel Zombies maken, maar dat feest vond geen doorgang en de roemruchte Texaan zou in plaats daarvan onder eigen vlag Mortuary maken. De regie voor Wicked Little Things zou na wat gehakketak uiteindelijk gaan naar ene Joseph S. Cardone, een inmiddels lichtbejaarde Californiër die in zijn marginale filmcarrière weinig meer voor het genre heeft betekend dan een Italiaansige 80'er-jarenslasher The Slayer (ook wel bekend, althans minder onbekend, onder de titel Nightmare Island) en de enige jaren geleden uitgebrachte, niet eens onverdienstelijke vampieren-roadmovie The Forsaken.

De ongelukkig gekozen titel indachtig gaat deze film natuurlijk over kwaadaardige kinderen. De jonge weduwe Lori (Heuring), wier onlangs overleden echtgenoot een huisje in de beboste heuvels van Pennsylvania heeft nagelaten, besluit daar met haar twee kinderen naartoe te verhuizen om daar een nieuw leven te beginnen. Haar kroost is niet bijster ingenomen met het schijnbaar jarenlang onbewoonde bouwval, maar ze besluiten uiteindelijk eendrachtig er het beste van te maken. De puberende oudste dochter Sarah (Tayler-Compton) legt wat contacten met de plaatselijke bevolking, die haar over een legende vertellen betreffende een groep ondode, op wraak beluste kinderen. Jaren geleden was er een noodlottig ongeluk in de plaatselijke mijn, als gevolg waarvan tientallen kinderen reddeloos opgesloten raakten die nu uit zijn op retributie van de eigenaar van de betreffende mijn. En uiteraard is de gehele heuvel, ingestorte mijn en Lori's huis incluis, nog steeds eigendom van de familie van de oorspronkelijke eigenaar.

Misschien komt het door mijn neerwaarts bijgestelde verwachtingen, maar ik was positief verrast. De film zal geenszins de annalen ingaan als een grensverleggend meesterwerk, maar de vaart zit er prima in, liefhebbers van bloed en vleeswaren komen goed aan hun trekken, acteerwerk en regie zijn in orde en zelfs de personages zijn behoorlijk uitgewerkt - een ambachtelijkheid die men in de hapslikweghorror waartoe ook deze film strikt genomen behoort nog maar zelden aantreft. Bovendien levert Cardone een mooie vondst af door de kijker voorsprong te geven op de protagonisten met de opmerkelijke symbiose van een plaatselijke bewoner met de zombiekinderen. De varkens die hij hun voert om hen iedere nacht weer van het lijf te houden levert memorabel gruwelijke beelden op. De kinderen zelf zijn ook niet te versmaden: geen blauwgezweemde kleuters uit Ju-On, maar angstwekkende tieners op het randje van ontbinding. Met hun grote zwarte ogen en stille rücksichtlose verschijning druipt de beklemmende bedreiging van hen af. Als Cardone deze kindmonstertjes in de subjectieve schaduw van zijn protagonisten had gehouden hadden zij nog niet de helft van hun beangstigende effect meegekregen. Gewaagd, maar een schot in de roos.

Maar men moet ook weer niet meer van de film verwachten dan deze feitelijk is: een lowbudget iets-meer-dan-TV-film met een dun verhaaltje, Roemeense figuranten, wat vrouwelijk schoon, kindzombies, wat gore en een lekker duister sfeertje. Licht uit en humeur op tien.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Abandoned (2006)
Dark Ride (2006)
The Gravedancers (2005)
The Hamiltons (2006)
Penny Dreadful (2006)
Reincarnation (2005)
Unrest (2006)

recensies
over horrorweb