The Toolbox Murders
Regisseur:Dennis Donnelly
Scenario:Neva Friedenn, Robert Easter, Ann Kindberg
Jaar:1978
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Cameron Mitchell, Pamelyn Ferdin, Wesley Eure, Nicolas Beauvy, Tim Donnelly, Aneta Corsaut


De bewoners van een appartementencomplex worden opgeschrikt door een aantal brute moorden. Een psychopaat met een skimasker vermoordt de jonge bewoonsters van het complex. Bij elke moord gebruikt hij een handig voorwerp uit zijn roestige gereedschapskoffer. Na verloop van tijd stoppen de moorden maar een tienermeisje wordt vermist. Haar broer gaat op onderzoek maar komt daarbij in problemen bij de politie die denkt dat hij de moorden heeft gepleegd en zijn zus heeft ontvoerd.

The Toolbox Murders uit 1978 begint als een onvervalste slasher. De killer maakt gebruik van een hamer, een boormachine, schroevendraaiers en een nagelpistool om de moorden te plegen. De moorden volgen elkaar in een vrij snel tempo op waarna het eigenlijk gedaan is met het brute hakwerk. De moorden zijn bloederig en degelijk in beeld gebracht. Na het flitsende begin, zakt de film geleidelijk aan in elkaar als een pudding. Wat eerst een slasher was, wordt uiteindelijk een psychologisch drama. De moordenaar wordt al snel onthuld en dan is de spanning er meteen af. In het tweede deel van de film wordt duidelijk wat zijn motieven zijn voor de moorden en de ontvoering.

Toch is het duidelijk te merken dat de film met een erg laag budget ($165.000) is gemaakt. Regisseur Dennis Donnelly moest het dus doen met beperkte middelen en de film werd op 18 dagen tijd volledig ingeblikt. De acteurs acteren niet al te best. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Cameron Mitchell en Pamelyn Ferdin. Daarnaast is er ook ex-pornoster Kelly Nichols die meedoet. Vooraleer Nichols letterlijk vastgenageld wordt aan de muur, is er een scène waarin ze in de badkuip zit te masturberen. De nodige portie sleaze dus. De muziek in de film is overigens niet goed te noemen.

Nadat de film op het publiek werd losgelaten, belandde hij al snel op de beruchte lijst met “video nasties”. Dit gebeurde omwille van de bloederige moorden en omdat er een verkrachtingsscène inzit. Bovendien zit er zoals hierboven vermeld, wel wat nudity en sleaze in de film. In 2003 verscheen Toolbox Murders van Tobe Hooper. Deze film is slechts voor een klein gedeelte een remake van de versie uit 1978. Het begin is ongeveer hetzelfde, maar daarna hebben beide films weinig gemeen met elkaar.

Dus kort samengevat: Liefhebbers van het slashergenre zullen het eerste halfuur van de film zeker vermakelijk vinden. Daarna is het echter over met de fun en wordt het een kijk in de gestoorde geest van de moordenaar. Verwacht geen hoogstaande film maar wel een film die, gezien het budget, degelijk in beeld is gebracht.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb