Bestel de DVD bij ...
Koop Ghosts Of Mars bij bol.com
Ghosts Of Mars
(John Carpenter's Ghosts Of Mars)
Genre:Science fiction, Zombies
Regisseur:John Carpenter
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:98 minuten
Cast:Natasha Henstridge , Ice Cube , Jason Statham , Clea DuVall , Pam Grier


Scifi/horrorfilm van de Amerikaanse B-film genius John Carpenter (Halloween, The Thing). Agente Melanie Ballard (Natasha Henstridge, Species) komt, licht gewond, met een futuristische mijntrein terug uit het Martiaanse achterland. Ze wordt ondervraagd door een of andere raad en vertelt, in flashbacks, wat haar zoal is overkomen. Haar opdracht was om een zware crimineel (Ice Cube) terug te brengen die gevangen zat in een EBI-op-Mars. Daar aangekomen met haar bijstandsteam, blijkt de boel bijna volledig te zijn uitgestorven. Gaandeweg komt men erachter dat vrijwel iedereen in een soort zombie-met-hondsdolheid is veranderd. Ik geef niks weg wanneer ik vertel dat Ballard het in ieder geval redt - dat doet John Carpenter namelijk (helaas) zelf ook al.

Waar, en vooral hoe, moet ik beginnen want dit is beslist geen makkelijke film om te beoordelen. Dat komt niet omdat het een moeilijke film is - verre van dat - maar het is een film die geniale zaken koppelt aan botte missers. Het is dus maar net wat je het zwaarst laat wegen, dus ga ik alles maar even kort puntsgewijs af.
Het verhaal is kipsimpel, van iedere vorm van originaliteit gespeend en bovendien niet boeiend. Daarbij is de epiloog van de film zo stompzinnig dat het beledigend voor de kijker wordt. Het acteerwerk is maar matig. Hoofdrolspeelster Henstridge mag er voor sommigen dan misschien appetijtelijk uitzien in haar laklederen kruippakje, ze straalt daarbij zoveel kou uit dat ik er in ieder geval niet warm van word. De persoonlijkheid die ze neer moest zetten in Ballard stelt niet veel voor en is zo plat als een vloeitje - net als alle andere karakters in deze film overigens. Ice Cube is de standaard sympatieke ruwe bolster blanke pit crimineel met grote bek en gouden hart, maar ik kijk daarvoor liever naar de veel betere acteur Vin Diesel. Carpenter geeft zijn plot al direct aan het begin van de film weg en dat is, als je naar het verloop van de film kijkt, beslist een denkfout - kijk zelf om te zien wat ik daarmee bedoel.

Tot dusver is het dus een regelrechte kutfilm, regelrecht afstevenend op een waardering van een half, hooguit één. Maar ja...

John Carpenter zou John Carpenter niet zijn als hij het geringe waarmee hij voor deze film blijkbaar heeft moeten werken niet zou hebben opgevat als uitdaging. En wanneer deze geniale regisseur geprikkeld wordt, gebeurt er iets bijzonders. Ook hier, ondanks alle kritiek die ik op deze film heb. Sfeertekening, maatvoering, vormgeving, het is allemaal fantastisch en van het allerhoogste niveau. De setting is indrukwekkend, Mars moet er echt uitzien zoals deze film het laat zien. De actiescènes, met name de verschillende knokpartijen met de zombies, zijn spectaculair. En het meest in het oog, of in dit geval oor springende kwaliteit van deze film zijn de fenomenale soundtrack en score. De filmmuziek werd (natuurlijk) door Carpenter zelf geschreven, en uitgevoerd door de Amerikaanse metalband Anthrax en gitaarvirtuoos Steve Vai. Er zijn weinig regisseurs die een soundtrack zo perfect op het beeld aansluitend weten te maken als Carpenter (Dario Argento wellicht, in de tijd dat hij met Goblin werkte) en van Ghosts of Mars heeft hij met beperkte budgettaire middelen een geweldig audiovisueel spektakel weten te maken.

Een opmerkelijke film met bijzondere kwaliteiten -- en hiaten.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (14):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb