Legion of the Dead
Regisseur:Olaf Ittenbach
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:89 minuten
Cast:Michael Carr, Russell Friedenberg, Kimberly Liebe, Matthias Hues, Hank Stone, Harvey J. Alperin


In 2001 waagde Olaf Ittenbach zich een eerste keer aan een iets grotere productie. Met Legion Of The Dead maakte hij na een korte carrière als horrorhobbyist in het splattergenre een op From Dusk Till Dawn geïnspireerde horrortrashfilm met een hoop nutteloos geweld, lachwekkende Tarantino-achtige conversaties en grappige gore erin. De Duitse regisseur begon zijn carrière heel klein met een paar amateuristische horrorfilms als Black Past en Burning Moon. Hij wist echter met heel weinig middelen redelijk veel voor elkaar te krijgen en het duurde bijgevolg niet lang voordat hij een iets groter budget toegewezen kreeg. Het kwam uiteindelijk zo ver dat hij met Legion Of The Dead een eerste Engelstalige productie mocht maken. Dat Legion Of The Dead niet kan concurreren met een fijn afgewerkte film als From Dusk Till Dawn, is natuurlijk niet verwonderlijk, maar Ittenbach heeft niettemin aardig zijn best gedaan om in de buurt te komen en weet met zijn resultaat zelfs te charmeren.

Het verschil uit zich vooral in de special effects waaruit blijkt dat er geen groot budget beschikbaar was. Als er een mens in een monster verandert, krijgt men dat bijvoorbeeld in een flits te zien, terwijl een overreden zombie geen gat in zich heeft, maar eerder gewoon wat bloed op het gezicht heeft en een scheve bril. Ter compensatie van zijn gebreken maakte Ittenbach er een humoristische horrorfilm van. Daardoor laat Legion Of The Dead uiteraard een beetje denken aan Peter Jackson's beginperiode (films als Braindead en Bad Taste), ware het niet dat Ittenbach's humor toch nog wel een beetje fletser is. De karakters zijn flauwe typetjes, met als gevolg dat Legion Of The Dead eerder een aflevering van Laurel en Hardy in horrorland lijkt. Tegen dat soort van humor is natuurlijk niet iedereen bestand. Men moet er al een liefhebber van zijn.

Het verhaal is nochtans niet slecht gevonden en had zelfs het script van een Tarantinofilm kunnen zijn: een grote blonde freak met een verschrikkelijke (Duits klinkende) hoonlach belaagt een eethuis met een leger van zombies en vampieren, maar niet alvorens een paar hoofdpersonages eerst een levensgevaarlijke lift in een auto met een psychopaat hebben meegemaakt. Dat drijft hen uiteindelijk naar het café om er even uit te blazen, maar waar hen een nog minder aangename verrassing wacht.

Ondanks de knullige special effects en de slapstick is Legion Of The Dead echter niet volledig een vogel voor de kat. Het sterkste punt van Ittenbach is immers zijn enthousiasme en dat is in het filmpje overal voelbaar aanwezig. Men merkt heel duidelijk dat hij veel plezier heeft gehad bij het maken van Legion Of The Dead en dat enthousiasme is zelfs zo aanstekelijk dat het eigenlijk al een reden op zich is om de film eens te bekijken. Het geeft de film persoonlijkheid en dat is iets waar men in grote Hollywoodproducties natuurlijk heel lang naar kan zoeken. Het is nu eenmaal fijn om er getuige van te zijn hoe een kleine man met kleine middelen toch zijn plaatsje in de wereld van de horrorfilms probeert te veroveren.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb