The Hamiltons
Regisseur:The Butcher Brothers
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:86 minuten
Cast:Cory Knauf, Samuel Child, Joseph McKelheer, Mackenzie Firgens, Rebekah Hoyle, Brittany Daniel


Na de dood van hun ouders zijn de broers en zus Hamilton op zichzelf aangewezen. De familieboerderij moest verkocht worden en de periode nadien kenmerkt zich door meerdere noodgedwongen verhuizingen. Oudste broer en gezinshoofd David en de tweeling Wendell en Darlene zijn namelijk seriemoordenaars die de aandacht zo weinig mogelijk op zich trachten te vestigen. De Hamiltons houden hun slachtoffers bij voorkeur enige tijd in leven, ergens verstopt in huis, en bij hun nieuwe woning functioneert de schuur als gevangenis voor twee tienermeisjes en de mysterieuze Lenny. Jongere broer Francis kampt met gewetensnood over de daden van zijn familie. Voor een schoolproject filmt hij zijn familieleven, terwijl hij ondertussen mijmert over zijn plek in het gezin en een broze band opbouwt met één van de gevangen meisjes. Uiteindelijk komt hij voor de keuze te staan de voor het gezin aangestelde sociaal werker in te lichten over de gruweldaden, of zich bij zijn broers en zus aan te sluiten.

The Hamiltons is geregisseerd door een duo makers dat opereert onder de naam The Butcher Brothers. Met een artiestennaam als een WWF ‘Tagteam’ verwacht je van hen een eindproduct dat bol staat van de geweldsexplosies, maar niets is minder waar. De film bevat gruwelijkheden maar toont ze nauwelijks. ‘Pater familias’ David is verdekt homoseksueel en we weten dat de fundering volgepropt is met dode dates, maar slechts door een terloopse opmerking van Darlene; de moorden vinden buiten beeld plaats en dienen louter de karakterisering van David. De regisseurs focussen zich voornamelijk op de door morele dilemma’s gekwelde Francis, die zich staande moet houden in een gezin dat meer ontwricht is dan een pijnbankslachtoffer: Naast Jeffrey Dahmer-imitator David is er de agressieve Wendell en zijn even misantropische tweelingzus, ‘goth’ Darlene, die er bovendien een incestueuze relatie op nahouden. Verder bewoont vermoedelijk familielid Lenny de hermetisch afgesloten kruipruimte van de schuur. Zijn identiteit blijft tot het einde verhuld en als kijker speculeer je over een kruising tussen Belial uit Basket Case, Giorgio uit Castle Freak en alle andere kelderbewoners en kastmonsters die het horrorgenre heeft uitgebroed.

Desondanks meer melodrama dan martelporno. Het siert The Butcher Brothers dat ze een eigen weg hebben gekozen in plaats van de heersende Hostel/Saw trend te volgen, voor een film die zich er wel voor leent. The Hamiltons ontbeert echter ook spanning en zo blijft er voor de horrorliefhebber weinig meer over dan de verbazing dat zoveel ongewoons zo sensatieloos gebracht wordt. Alsof Slayer Reign in Blood ‘unplugged’ uitbrengt. Voeg daarbij een visuele opmaak van het merk ‘lowbudget’ en de kansen op een positieve waardering lijken verkeken. Ware het niet dat de makers aan het eind van de film een konijn uit de hoge hoed toveren die The Hamiltons met terugwerkende kracht gedenkwaardig maakt. Eenzelfde ervaring onderging ik eerder alleen bij niemendalletje Ring Around the Rosie. ‘Twist endings’ zijn geen bijzonderheid, M. Night Shyamalan’s carrière leunt erop, maar zijn films zijn doorgaans aansprekend, met finales die het geheel extra kruiden. Wanneer het einde een film’s doffe glans oppoetst is er mijns inziens sprake van een uitzonderlijk geval, die het aanzien waard is. En toen moest Lenny nog tevoorschijn komen...


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Abandoned (2006)
Dark Ride (2006)
The Gravedancers (2005)
Penny Dreadful (2006)
Reincarnation (2005)
Unrest (2006)
Wicked Little Things (2006)

recensies
over horrorweb