Altered
Regisseur:Eduardo Sánchez
Scenario:Jamie Nash, Eduardo Sánchez
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:84 minuten
Cast:James Gammon, Brad William Henke, Adam Kaufman, Catherine Mangan, Paul McCarthy-Boyington, Misty Rosas


Wanneer een regisseur van een succesvolle film niet snel met een met veel tamtam omgeven volgende rolprent komt steekt daar meestal een verhaal achter. The Blair Witch Project was, mede dankzij de uitgekiende internetmythologie eromheen, een van de succesvolste indiefilms aller tijden. Maar het bleef daarna lang stil rond de in Cuba geboren regisseur Eduardo Sánchez. Al sinds zijn middelbareschooltijd wilde hij ooit eens een film maken waarin mensen een 'alien' ontvoeren in plaats van, zoals anders bijna altijd het geval in films die de grensstreek tussen horror en scifi bevolken, andersom. Maar de winsthongerige producenten zagen veel liever een Blair Witch-prequel dan een hardcoreversie van Signs zoals zij die uit de scriptbreakdown op dachten te maken. De gefrustreerde Sánchez begon er nog wel met tegenzin aan maar legde al snel zijn pen weer neer. Met veel leuren en zeuren wist hij vervolgens acht miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen voor de film die hij wél wilde maken. Maar eenmaal voltooid bleef de broodnodige tamtam achterwege. Wie het zo nodig zelf wil doen zoekt het dan ook verder maar helemaal zelf uit, moet men bij de filmdistributeurs hebben gedacht. Altered kreeg nog wel wat filmhuisvertoningen in de Amerikaanse thuismarkt, was voorts te zien in enkele Argentijnse en Singaporeaanse bioscopen maar was verder gedoemd tot een commercieel coma in de vergetelheid van de videoschappen.

Ten onrechte, want Altered is een uiterst vermakelijke horrorfilm waarin een groepje vrienden min of meer per ongeluk een buitenaards wezen weet te vangen. Ooit zelf ontvoerd en nu op wraak zinnend, verzorgen zij met hun jacht in de bossen op een uit de kluiten gewassen marsmannetje de zintuigteisterende ouverture van deze film. Maar als zij hem eenmaal hebben verschalkt en de adrenaline eenmaal is gezakt, weten zij zich geen raad met hun buitenaardse buit. De ontembare Cody wil alleen maar bloed zien en leeft zich uit op zijn prooi. De angstige chauffeur Otis wil zich eigenlijk het liefst zo snel en zo ver mogelijk uit de voeten maken. Maar de bedachtzame Duke weet na wat aarzelingen wél raad, althans hij weet wie die raad zal kunnen verschaffen, en ze gaan naar hun zich sinds de ontvoering diep in de bossen verschansende, vroegere compaan Wyatt. Deze Wyatt, verre van opgetogen over de komst van zijn vroegere vrienden en hun buit, ziet zijn angsten werkelijkheid worden als de buitenaardse indringers op zoek gaan naar hun vermiste metgezel en zijn abode aan een belegering onderwerpen.

Op het eerste gezicht doet Altered in vrijwel niets denken aan Blair Witch. Sánchez' succesfilm was een point-of-view-film in optima forma en bestond vrijwel uitsluitend uit de nagenoeg effectloze, handgevoerde, schokkerige en onscherpe beelden die de protagonisten zelf ook waarnemen. Altered heeft een conventionelere cameravoering en is in essentie een toneelfilm a la Maléfique, Unknown, Dead Birds en vooral Night of the Living Dead, waarin een beperkte groep acteurs op een enkele set het verhaal uitrollen, en waarbij de dreiging zowel van binnenuit - tussen de personages wegens groeiend onderling wantrouwen - als van de onzichtbare buitenwereld afkomstig is. Maar niet alleen de bosrijke en geïsoleerde, herinneringen aan Evil Dead oproepende omgeving doet alsnog denken aan Blair Witch, ook het subjectieve perspectief waarvan de film is doortrokken komt daarmee overeen, al is de verzorgde beeldvoering wel wezenlijk verschillend van het nauwelijks meer dan als een slim gemonteerde homevideo ogende Blair Witch.

Vertrouwend op goed uitgewerkte karakterdossiers van zijn personages en scherpe (maar grove) dialogen weet Sánchez opvallend sterke acteerprestaties uit zijn goeddeels onbekende, anders voornamelijk in de marge van TV-series werkende cast te krijgen. Adam Kaufman's Wyatt is acceptabel maar blijft tamelijk vlak, maar de heerlijk schmierende Paul McCarthy-Boyington steelt de show als de gewelddadige en doorgedraaide Cody. Ook Brad William Henke geeft een soepele en beheerste vertolking aan zijn Duke. Maar het is duidelijk dat Sánchez het leeuwendeel van zijn budget heeft overgemaakt aan de effectlieden van Spectral Motion. Dit zal ook de reden zijn geweest dat Lance Henriksen niet haalbaar bleek voor de op zijn lijf geschreven cameo in de vorm van de aanwaaiende sheriff Henderson, nu vertolkt door de verweerde westernicoon James Gammon. Het monster ziet er in ieder geval uit zoals dat in een horrorfilm betaamt en lijkt gelukkig niet op een lachwekkende latexfiguur of een disharmoniërende computeranimatie, en bloed, pus en andere menselijke en buitenaardse fermentsels druipen soms van het scherm af.

Maar de stille kracht achter Altered is vooral de vaardige cinematografie van Steve Yedlin (Dead Birds, Unknown, The Toolbox Murders 2004). Gesteund door Sánchez' ambachtelijke mise-en-scène weet hij met zorgvuldige belichting en beeldkadering, uitgekiende velddiepte en glooiende cameravoering veel meer spanning aan de door hem geregistreerde beelden mee te geven dan aan hippe, schokkerig gemonteerde en met veel groen en blauw doortrokken beelden is te beleven. Altered is, resumerend, een weliswaar weinig diepzinnige of grensverleggende maar niettemin uiterst vermakelijke en spannende horrorfilm die niet de aandacht heeft gekregen die hij verdient, en waarin Sánchez bewijst geen eendagsvlieg te zijn maar er blijk van geeft te weten hoe hij een horrorfilm moet maken.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb