The Sinful Nuns of Saint Valentine
(Le Scomunicate di San Valentino)
Regisseur:Sergio Grieco
Jaar:1974
Taal:Italiaans
Speeltijd:93 minuten
Cast:Françoise Prévost, Jenny Tamburi, Paolo Malco, Franco Ressel, Don Alonso, Corrado Gaipa, Gino Rocchetti, Piero Anchisi, lda Martano


In de jaren zeventig werden er naast een hoop exploitation- en sexploitationfilms ook heel wat nunsploitationfilms uitgebracht. Het waren films waarin het geloof (en meer specifiek nonnen) met uitbundige sex- en SM-scènes in vraag werden gesteld. Of gelovigen ooit naar dergelijke films hebben willen kijken - laat staan er een boodschap aan hebben willen nemen - is natuurlijk maar de vraag, maar de entertainmentsector kreeg er wel een nieuwe dimensie bij. The Sinful Nuns Of Saint Valentine is een film uit dat genre.

De oorspronkelijke titel van The Sinful Nuns Of Saint Valentine is Le Scomunicate di San Valentino. Het betekent letterlijk “De Geëxcommuniceerden van San Valentino". De film speelt zich af in het Spanje van de tijd van de inquisitie, waarin inquisiteurs er al moordend op uit trokken om het van de Moslims heroverde land zo goed mogelijk van ketters te zuiveren. Men ging daarbij zeer bloederig tewerk met als gevolg dat het tijdperk vroeg of laat wel eens in het horrorgenre moest opduiken. Dat gebeurde echter heel vaak in de vorm van slechte smaak en met The Sinful Nuns Of Saint Valentine ontsnapt u er evenmin aan: het geloof wordt met flauwe humor, bruut geweld en seks in harmonie gebracht en dat terwijl het idee op zich eigenlijk al huiveringwekkend genoeg is.

Paradoxaal genoeg namen veel exploitationregisseurs zichzelf wel serieus genoeg, wat bijvoorbeeld tot uiting kwam in het feit dat ze hun pikante en bizarre mix van genres vaak toch nog van een goed verhaal probeerden te voorzien. In het geval van The Sinful Nuns Of Saint Valentine is dat het verhaal van een meisje dat door haar vader in een klooster wordt ondergebracht met de bedoeling haar maagdelijkheid te beschermen. Dochter Lucita heeft immers een boon voor een jongen uit een rivaliserende familie.

De film begint met een gevecht tussen Lucitas’ minnaar Esteban en een paar inquisiteurs. Hij overmeestert zijn belagers maar geraakt daarbij gevaarlijk gewond. Daarop vlucht hij naar het klooster, waar een bevriende koster hem helpt. In dat klooster beleeft hij intussen zijn relatie met Lucita. Daar stopt het onschuldige gedeelte van de film. Wat volgt zijn scènes van met elkaar vrijende lesbische nonnen of beelden van nonnen die andere nonnen met behulp van SM-praktijken bestraffen. En dat terwijl u toch nog geacht wordt het verhaal van Lucita met de nodige aandacht te volgen.

Dat verhaal komt in beweging op het moment dat de kamergenote van Lucita met een mes afgeslacht wordt. Lucita is de hoofdverdachte nummer één met als gevolg dat Esteban en haar pa Onorio in een benarde situatie terecht komen. Zij worden verplicht om met elkaar vrede te sluiten en een plan te bedenken om Lucita te bevrijden en haar naam te zuiveren. Het feit dat hen dat uiteindelijk effectief lukt in een tijd waarin vrouwen werden verbrand om alleen nog maar een mening te uiten, zegt eigenlijk al meer dan genoeg over de geloofwaardigheid van het verhaal.

In tegenstelling tot zijn exploitationcollega Jess Franco slaagt Sergio Grieco er met zijn film zelfs niet in om een bevreemdende sfeer à la Female Vampire of Virgin Among The Living Dead te creëren. Waarschijnlijk omdat er in de film teveel wordt gepraat en omdat hij de ludieke scènes te weinig op zijn beloop heeft gelaten. Iets dat de kijker uiteindelijk toch een beetje met het gevoel achter laat dat er in The Sinful Nuns Of Saint Valentine meer had kunnen zitten.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb