Citizen X
Regisseur:Chris Gerolmo
Scenario:Chris Gerolmo
Jaar:1995
Taal:Engels
Speeltijd:103 minuten
Cast:Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, Jeffrey DeMunn, Joss Ackland


In de nazomer van The Silence Of The Lambs mocht Chris Gerolmo in 1995 met Citizen X heel wat prijzen in ontvangst nemen. Het succes was meer dan verdiend: met een meesterlijk realistische film over een zeer productieve seriemoordenaar tegen de achtergrond van een troosteloze Sovjetrepubliek bracht hij een heel originele prent in de zalen.

Citizen X is gebaseerd op Robert Cullens’ boek The Killer Department. Het verhaal behandelt de gebeurtenissen rond de Rostov-killer, één van de meest productieve lustmoordenaars ooit. Het relaas speelt zich af in het begin van de jaren tachtig en draait rond het personage van Viktor Burakov, een wetsdokter wiens ijverige karakter de Russische politie uiteindelijk op het spoor van de serial killer Andrei Chikatilo kon brengen.

Het valt op dat de karakterontwikkeling zich daarbij meer op Burakov en zijn naaste collega’s en minder op Chikatilo richt. Het tekent de film in ieder geval fel af tegenover een hoop andere films uit het genre. Men is er getuige van hoe Burakov zich met veel passie vastbijt in zijn nieuwe taak en hoe zijn collega’s reageren. Een belangrijke subplot, want de teneur wordt grotendeels bepaald door de tegenwerking van de Sovjets, die een seriemoordenaar vooral als een decadent westers fenomeen beschouwden.

De acteerprestaties zijn van uitstekende kwaliteit. Stephen Rea is perfect gecast in de rol van de afgeleefde wetsdokter die in zijn zoektocht naar de killer een nieuwe uitdaging in de nochtans niet zo voor de hand liggende omgeving (een communistische maatschappij) vindt. Jeffrey Demunn levert eveneens knap werk als de asociale sukkelaar met de nerderige bril, maar met verboden, beestachtige fantasieën in het achterhoofd.

Dat de film in een documentairesfeertje baadt, is eveneens geen slechte zaak gebleken. Wanneer je tussen het eindeloze geruzie in plots beelden van een moordende Chikatilo op je bord krijgt, is het even stil. Andrei Chikatilo is in principe een gewone arbeider en het komt bijgevolg des te gruwelijker over als men hem stukken uit het gezicht van een tienjarig kind ziet bijten terwijl hij zich masturbeert. Dergelijke scènes komen heel plots uit het niets zonder een Hannibal Cannibal Lecterachtige freakshow om de gruwel aan te kondigen.

Paradoxaal genoeg bevat de meest beklemmende scène van Citizen X niet één druppel bloed. Het gaat om een scène waarin Chikatilo met een psychiater geconfronteerd wordt. Daarbij daal je als kijker af in de psyche van de killer en wel op zo’n manier dat je zijn motivatie perfect gaat begrijpen en je jezelf bijna een seriemoordenaar gaat voelen. De analyse van de psychiater ontbloot de zwakheid van de psychopaat, maar onthult daarmee eveneens een steeds aanwezig breekpunt in het binnenste van veel mensen. Het moment waarop Chikatilo zich uiteindelijk begrepen voelt en begint te huilen als een klein kind is bijgevolg veel schokkender dan de massa’s bloed die u in films als Saw of Hostel te zien krijgt.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (14):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb