Bestel de DVD bij ...

Koop Freddy Vs. Jason bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Freddy Vs. Jason poster bij postersale.nl

Koop de Freddy Vs. Jason poster bij allposters.com
Freddy Vs. Jason
Genre:Aktie, Slasher
Regisseur:Ronnie Yu
Scenario:Damian Shannon & Mark Swift
Jaar:2003
Taal:Engels
Speeltijd:97 minuten
Cast:Robert Englund , Ken Kirzinger , Monica Keena , Jason Ritter


Freddy vs Jason, een film die vooraf gezien alle ingrediënten in zich had om een verschrikkelijke draak van een film te worden. Wie zou het aandurven om twee van de grootste slasher-iconen uit de filmgeschiedenis in een film te stoppen zonder dat het eindprodukt een slap aftreksel zou worden van de Friday the 13th of de Nightmare On Elm Street serie, en daardoor dus eigenlijk op niets zou uit draaien. Ronnie Yu, de regisseur, zou heel eenvoudig de twee heren evenveel tijd en moorden kunnen geven, een hoop nepbloed van het scherm af laten spatten en vervolgens zijn centen opstrijken. Hoe anders kan het lopen in filmland. Freddy vs Jason is een van de leukste en levendigste films geworden die de laatste twintig jaar uit de grote koker van de teenage-slasher-horror tevoorschijn is getoverd. De makers hebben alle pogingen om een serieuze horrorfilm te maken laten varen en hebben gekozen voor het geniale "Stel Dat"-idee. Stel dat Superman en Spiderman met elkaar op de vuist zouden gaan. Stel dat de Hulk zich in Gotham City zou moeten redden met de Joker op zijn hielen. Alles wat deze film beoogt te zijn is een ouderwetse knokpartij tussen twee markante horrorhelden en moet ook als zodanig beoordeeld worden. De criticasters zullen het nodige op- en aan te merken op de film, maar in wat Yu en de zijnen proberen neer te zetten is de film uitermate geslaagd.

De twee grootste tienerangsten van de jaren 80 hadden allebei een hele geschiedenis achter zich voor ze in deze finale showdown tegenover elkaar kwamen te staan. Het curriculum vitae van Jason Voorhees begon in 1980 met de eerste Friday the 13th film, waarin de jonge Jason verdrinkt in Crystal Lake (oorzaak: twee kampleiders lagen op een zolder elkaar te vermaken waardoor ze de arme Jason niet in de gaten konden houden) om vervolgens op latere leeftijd terug te keren als een engel der wrake die er een levenswerk van maakt om alle tieners in en rondom Camp Crystal Lake op de meest creatieve wijzen van het leven te beroven. Freddy Krueger daarentegen was bij leven en welzijn al een slechte kindermoordenaar. De ouders van de vermoorde kinderen jaagden hem op en verbrandden hem, waarna Freddy in de dromen van tieners zijn wraak kwam halen. Sinds 1984 wisten ook de makers van Freddy hun creativiteit de vrije loop te laten om de onschuldigen van Elm Street zo wreed mogelijk aan hun eind te laten komen.

Freddy vs Jason begint met Freddy die zijn geschiedenis kort herhaalt voor de kijkers. Al vrij snel komt men er achter dat de mensen van Elm Street een manier hebben gevonden om Freddy voorgoed te verstoten. Alle gegevens over de Elm Street-moorden zijn vernietigd, de kinderen mogen niets over Freddy horen en kennen hem derhalve ook dus niet. Aangezien Freddy zijn kracht haalt uit de angst die mensen voor hem hebben zit hij dus met een probleem. Hij roept daarom de hulp in van Jason, door de gedaante van diens moeder aan te nemen en Jason op die manier uit zijn diepe slaap te wekken. Jason dient naar Elm Street te gaan om daar zijn kunsten te vertonen zodat de mensen weer bang gaan worden en Freddy dus zijn macht weer terug krijgt. De kink in de kabel komt op het moment dat Jason niet kan stoppen met moorden en Freddy in moet grijpen om alles zelf in de hand te kunnen houden. Tevens is een clubje tieners inmiddels op de hoogte van Freddy's plan en probeert de twee horrorhelden te stoppen. Na een hoop bloed en enge dromen komt men er achter dat de enige manier om te overleven is een tweegevecht tussen Freddy en Jason. Om dit te doen wordt Freddy uit de droomwereld getrokken en Jason naar Camp Crystal Lake gebracht. Hier vindt een briljante knokpartij plaats waar eens en voor altijd wordt uitgevochten wie zich het grootste icoon mag noemen.

Toegegeven, het meeste van het geweld was, meer nog dan in de voorgaande delen van beide series, zwaar over de top. Vooral de scene in Jason's droom waar Freddy met hem lijkt te flipperen lijkt rechtstreeks uit een tekenfilm te komen, maar het brengt de film op geen enkel moment in gevaar. De speelse wijze waarop de moorden en gevechten in beeld worden gebracht zijn een lust voor het oog. Ook de oneliners waarvan Freddy zich regelmatig bedient zijn dit keer goed te behappen, in tegenstelling tot de laatste delen uit de Nightmare-serie. Het eindgevecht tussen de twee is fenomenaal, ondanks de paar tieners die in de weg staan en bijna werktuiglijk uit de weg worden geruimd. De nog relatief onbekende Ronnie Yu toont zich een goede aktieregisseur en weet de twee karakters een vernieuwde energie mee te geven die menigeen waarschijnlijk niet meer verwacht had.

Robert Englund, de man die in alle voorgaande delen van de Nightmare-serie de rol van Freddy Krueger op zich nam, keert terug en laat zien nog maar weinig van zijn oude streken verloren te zijn. Helaas werd Jason dit keer niet gespeeld door Kane Hodder (de acteur die Jason in de voorgaande vier Friday-delen voor zijn rekening nam en voor velen de enige echte Jason). Hodder's grote nadeel was namenlijk zijn lengte en naast de veel langere Robert Englund zou dit filmtechnisch ontzettend lastig op te lossen zijn. Ken Kirzinger toont zich echter een waardige opvolger en weet Jason op dezelfde sobere en gewelddadige wijze neer te zetten.
De rest van de cast, hoewel eigenlijk allemaal bijrollen, laten zich zo goed mogelijk van hun beste kant zien en tonen zich gewillige slachtoffers. De enige die wat uit de toon valt is Monica Keena die, als de onschuldige en voorbeeldige Lori, de neiging heeft om te proberen de film naar zich toe te trekken. Toegegeven, ze is op voorhand al wel de enige overlevende, maar in deze film is dat in het geheel niet belangrijk.

Speciale vermeldingen zijn er dan nog voor twee belangrijke punten. In de eerste plaats is daar het camerawerk. Er zijn totaal geen statische scenes in de film, er blijft constant beweging in zitten. Ook de bijzondere camere-effecten als het volgen van een pil door de gootsteen maken het kijken van de film een levendige ervaring. In de tweede plaats is daar de soundtrack van de film. In tegenstelling tot de klassieke scores die in voorgaande delen vaak te beluisteren werd is er in deze film gekozen voor een score waarbij gitaren de boventoon voeren. Bands als Hatebreed, Chimaira, Sepultura en Il Nino geven dat extra beetje aggressiviteit mee waardoor de snelheid van de film nog meer opgevoerd wordt en de beleving nog intenser. Freddy vs. Jason is bij lange na geen perfecte film, maar wel een die precies bereikt waar de makers naar gestreefd hebben. Een heerlijke showdown tussen twee horroriconen die na een flitsende rollercoaster van anderhalf uur zijn climax bereikt in een van de beste knokpartijen ooit op het grote scherm getoond.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (36):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge (1985)
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988)
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child (1989)
A Nightmare On Elm Street 6: Freddy's Dead (1991)
A Nightmare On Elm Street 7: New Nightmare (1994)
A Nightmare On Elm Street (1984)

Zie ook:Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb