Macabro
Regisseur:Lamberto Bava
Scenario:Antonio Avati, Pupi Avati, Lamberto Bava, Roberto Gandus
Jaar:1980
Taal:Italiaans
Speeltijd:85 minuten
Cast:Bernice Stegers, Stanko Molnar, Veronica Zinny, Roberto Posse, Ferdinando Orlandi, Fernando Pannullo


Macabre uit 1980 is een minder evidente film van Lamberto Bava. Ofschoon de zoon van Mario Bava met films als pakweg Demons, Demons2 en The Ogre minder stijlvolle films dan zijn vader nastreefde, is Macabre immers in meerdere opzichten typische Italiaanse horror.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit New Orleans met een even fatale als macabere afloop. De film begint met wat op het eerste gezicht een vrij normaal gezin lijkt, maar wanneer blijkt dat de moeder nogal zondig met minnaars omspringt en de dochter bovendien heel haatdragend is, komt de film helemaal op gang. Jane's (Bernice Stegers) minnaar komt al vlug theatraal om het leven, waarop zij in shock geraakt en vervolgens een paar jaar in een psychiatrisch hospitaal moet doorbrengen. Na haar ontslag keert zij terug naar het hotel van haar minnaar zaliger en bouwt de film langzaam maar zeker op naar een climax.

Wat van in het begin opvalt, zijn de bonte kleuren van de schilderachtige decors. Daarmee heeft Macabre iets van het werk van Dario Argento en Mario Bava. Bovendien komen de ongelukkigen al even gruwelijk om het leven als in een giallo, waarmee de film meteen een beklemmend sfeertje creert. De enige bewoner van het hotel is bovendien blind, wat op zijn beurt naar films als The Cat O Nine Tails en The Stendhal Syndrome refereert, waarin eveneens personages met een bepaalde handicap op zoek gaan naar de waarheid.

De blinde Robert begint op een bepaald moment immers vreemde geluiden in de vertrekken boven hem te horen, wat hem uiteindelijk laat besluiten om op onderzoek uit te gaan. Dat hij tot zijn ontdekking vanuit de gevoelswereld moet komen, geeft het uiteindelijke treffen een nog luguberder karakter. Dat de film al bij al een vrij sobere productie is, belet niet dat Macabre even theatraal eindigt als dat hij begint. De confrontatie tussen moeder en dochter is er immers n om nooit meer vergeten.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (5):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb