1408
Genre:Bovennatuurlijk
Regisseur:Mikael Håfström
Scenario:Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski, Stephen King
Jaar:2007
Taal:Engels
Speeltijd:94 minuten
Cast:John Cusack, Mary McCormack, Jessica Anthony, Samuel L. Jackson


Na de dood van zijn dochtertje heeft schrijver Mike Enslin zich vol cynisme gestort op het bezoeken en demystificeren van vermeende spooklocaties. Volgend op gidsen over huizen en begraafplaatsen heeft zijn nieuwe project hotels als thema. Met zijn broodnuchtere opstelling wist Enslin tot nog toe alle bovennatuurlijke waarnemingen logisch te verklaren en bij zijn huidige studieobject is dat niet anders. Dan ontvangt hij een anoniem ansichtkaartje van het New Yorkse Dolphin Hotel, waarop hem gewaarschuwd wordt niet in te checken in kamer 1408. Enig vooronderzoek leert Enslin dat zich in deze kamer meerdere raadselachtige sterfgevallen hebben voorgedaan. Geïntrigeerd besluit de scepticus tot een bezoek aan het hotel, waar manager Olin hem de reservering weigert vanwege de macabere reputatie van het vertrek. De juridische regel dat een hotelgast recht heeft op elke vrije kamer doet Olin overstag gaan, waarna Enslin zijn intrek neemt in de accommodatie. De kuren van de thermostaat, de wekkerradio en de waterleiding benadert de schrijver nog rationeel, maar zij betekenen de opmaat voor een krankzinnige nacht, waarin Enslin ondervindt dat kamer 1408 niet alleen het interieur maar ook de trauma’s van zijn gasten tegen hen inzet.

De boeken van Stephen King vinden met wisselend succes hun weg naar het witte doek. Tegenover elke treffende verfilming staan meerdere matige producties. Niet elke regisseur verstaat de kunst de ‘nachtmerries en droomlandschappen’ van ‘The Master of Horror’ te visualiseren en bovendien is het maar de vraag of het repertoire van de schrijver zich wel altijd leent voor een filmuitbreng. De Zweedse regisseur Mikael Håfström (Derailed) waagde zich aan King’s korte verhaal 1408. Met een plot dat sterk doet denken aan het door Stanley Kubrick meesterlijk verfilmde King boek The Shining, een gedurfde zet. Kubrick had daarbij een volledig hotel als toneel, terwijl Håfström de perikelen beeldend moest maken in een enkele hotelkamer. De Zweed slaagt hierin wonderwel, en dat zonder er een CGI-festijn van te maken; de kanttekeningen betreffen eerder het script, dat, in tegenstelling tot Kubrick’s vrije interpretatie, wel duidelijk de signatuur van King draagt. De spanningsopbouw binnen de kaders van de hotelkamer is bijzonder intens; zodra deze kaders wegvallen en de grens tussen realiteit en droomwereld vervaagt, neemt de spanning onmiddellijk af. Vrijwel elk boek van King verliest zich na een bloedstollende introductie tegen het einde in buitensporige fantasie, en dit manco kent 1408 ook.

1408 afficheert een ‘double bill’ bestaande uit acteurs John Cusack en Samuel Jackson, maar is in feite een solo-operatie van Cusack. Jackson’s aandeel bestrijkt slechts een minuut of tien; voldoende om ‘It’s an evil fucking room!’ toe te voegen aan zijn vuilgebekte filmquotes, hotelmanager of niet. Een film waarin het intrige zich centreert rondom één personage, vereist een hoofdrolspeler die de kijker kan binden. Cusack bezit dit talent en hij etaleert dit ten volste. Overtuigend voert hij de diverse stadia tussen sceptische gelatenheid en totale verbijstering die zijn karakter ondergaat ten tonele. Gespecialiseerd in antihelden, heeft deze acteur maar twee horrorfilms op zijn palmares staan. Na het motel in Identity nu dus het hotel in 1408. Scriptschrijvers die een ‘bed & breakfast’ als griezelig decor hebben, weten dus wie ze in het achterhoofd moeten houden voor de hoofdrol. Wedijverend met Cusack om beste ‘screen performance’ is kamer 1408 zelf. De standaard mise-en-scène oogt door de interessante cameravoering van Benoît Delhomme luguber en verschaft naast Enslin ook de kijker een gevoel van desoriëntatie. De veranderende schilderijen, het spiegelende uitzicht, de wekkerradio met The Carpenters op replay, spookchocolaatjes, oud-gasten, het sorteert allemaal het gewenste effect. Genoeg om een spookfilm cachet te geven, daar was geen binnenvallende zee of sneeuwbui voor nodig.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (41):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb