Bubba Ho-tep
Genre:Komedie, Monsters
Regisseur:Don Coscarelli
Scenario:Joe R. Lansdale, Don Coscarelli
Jaar:2002
Taal:Engels
Speeltijd:92 minuten
Cast:Bruce Campbell, Ossie Davis, Ella Joyce, Heidi Marnhout, Bob Ivy, Edith Jefferson


Hollywood is altijd een plek geweest waar men dol was op vaststaande concepten. Met name de grote blockbusters waren in de meeste gevallen in te delen in twee subgroepen: ofwel er werd een grote naam gecontracteerd die in een plot van ongeveer 20 woorden zijn of haar ding mocht doen, ofwel er werd een "meet & greet" opgezet tussen twee verschillende genres (horror-comedy, aktie-scifi). Uitzonderingen uiteraard daargelaten is er weinig ruimte voor extreem veel creativiteit. Het is dan ook een verademing om zo af en toe een film tegen te komen die meer in huis heeft dan de geijkte draaiboeken. Het zou misschien wat ver gaan om binnen dat gegeven de makers van Bubba Ho-Tep als geniaal te bestempelen, maar zeker is dat ze met betrekkelijk weinig middelen toch een film hebben weten te creŰren die op het gebied van creativiteit ver uitstijgt boven het gemiddelde.

De plot van de film zal veel filmliefhebbers met weemoed doen terugdenken aan de bizarre films die heel laat op de avond werden uitgezonden in horrormarathons of die eenzaam en alleen ergens op een achterafstelling in de videotheek lagen. Een verhaal dat eigenlijk nergens op slaat, maar tegelijkertijd te creatief en vermakelijk is om het af te doen als een niemendalletje.

Stel dat Elvis Presley niet echt dood is gegaan en zijn dagen tegenwoordig slijt in een huis voor ouden van dagen. Een huis waar iedereen hem met scepsis en sarcasme behandelt als hij zijn echte identiteit prijsgeeft. Stel je vervolgens voor dat er een eeuwenoude mummie in het huis ronddwaalt die zich voedt met de zielen van de eenzame bejaarden. De beste vriend van de King is een zwarte bejaarde die claimt dat hij John F. Kennedy is. Waarom? Heel eenvoudig; nadat de aanslag plaats zou hebben gevonden is hij zwart geverfd en incognito ergens ondergebracht, terwijl zijn hersenen zijn achtergebleven in Washington om de politiek aldaar te blijven be´nvloeden. Nu is het aan deze twee American Heroes om het bejaardentehuis van de ondergang te redden en het gevecht aan te gaan met de mummie in kwestie.

In heel veel gevallen zou bovenstaande plot afgedaan kunnen worden als laatste kans voor een afgedwaalde regisseur, als camp, als slap en als ronduit idioot. Bubba Ho-Tep is echter een project waar het plezier, de liefde voor het film maken en het komische eerbetoon aan Elvis vanaf straalt. Hoofdverantwoordelijken hiervoor zijn dan ook dezelfde mensen die ons jaren daarvoor al trakteerden op een aantal schitterende horrorfranchises, de Evil Dead en de Phantasm serie. Regisseur Don Coscarelli en hoofdrolspeler Bruce Campbell hebben duidelijk niets te maken met de regels en schotelen ons een fantastisch staaltje creativiteit voor.

Horror en underground cinemafans hebben Campbell jaren geleden al inmiddels in hun hart gesloten als ware hij hun eigen King. Hij is nooit het niveau van B-films ontstegen, maar zijn optreden als Ash in de Evil Dead films staat eenieder nog vers op het netvlies gedrukt. Zijn optreden als Elvis in deze film is ronduit geniaal. Zijn King op leeftijd is zich meer dan bewust van zijn gebreken, maar heeft niets aan zelfverzekerdheid ingeboet. De verleiding om Elvis het hele scala aan bewegingen en accentjes mee te geven wordt door Campbell voortreffelijk weerstaan en verder dan een dappere poging om iets van zijn oude glorie te behouden gaat het niet. Zonder al teveel fantasie zou je je zo kunnen voorstellen dat Elvis inderdaad zo zou reageren als het om de realiteit zou gaan. Scepsis gevolgd door dapperheid, spijt gevolgd door berusting. Ondanks dat er een aantal echte Campbell momenten zijn ("Never fuck with the King") wordt Elvis hier neergezet als een persoon in plaats van een legende en dat sterkt de film als geheel.

De bijrollen van Ossie Davis als Kennedy en Ella Joyce als de zuster in het huis zijn de krenten in de toch al overheerlijke pap. Beiden zijn in hun rol zo overtuigd van zichzelf, ook al is niets zoals zij het zien. De zuster die op een soort medelijdende manier Elvis zijn gelijk geeft, terwijl zij er zeker van is dat Elvis dood is, Kennedy die met een volledige complottheorie in zijn hoofd zit en iedereen wantrouwt...Briljant! Ossie Davis is een perfecte aanvulling op Campbell's Elvis en volbrengt daarbij ook nog eens de veel moeilijkere taak van het publiek ervan overtuigen dat hij inderdaad misschien wel eens de vermoorde president zou kunnen zijn.

Don Coscarelli, de regisseur van de Phantasm serie, heeft uiteraard zijn sporen met Phantasm, alsmede met het latere Beastmaster, ruimschoots verdiend en kan het zich veroorloven om alleen nog maar de projecten aan te pakken waar hij volledig achter staat. De film heeft dan ook constant een luchtige toonzetting, zonder daarbij het verhaal, overigens gebaseerd op een kort verhaal van Joe R. Lansdale, en de setting uit het oog te verliezen. Coscarelli focust zich heel duidelijk op de persoonlijke kant van de situatie en minder op het horrorgedeelte. Uiteraard is er wel een showdown tussen onze helden en de mummie, maar zelfs hier heb je als kijker het gevoel dat het gevecht niet eens het belangrijkste is. Hulde aan regisseur en acteurs.

Bubba Ho-Tep heeft al jaren een bijna cult-achtige status bij een grote groep genreliefhebbers, maar dit is voor de rest van het filmpubliek geen enkele reden om de film links te laten liggen. Een horrorfilm die niet uitdraait op een groot gorefest of beklemmend drama, maar die op een luchtige wijze omgaat met de haunted house formule. In een filmwereld die gevangen is in zijn eigen concepten is, zoals gezegd, een creatieve uitspatting van twee oudgedienden een heerlijke verassing. Campbell en Coscarelli hebben tevens al bevestigd dat er in 2008 een nieuwe Bubba-film zal verschijnen (Bubba Nosferatu). We zijn benieuwd!


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb