Black Cat
Regisseur:Lucio Fulci
Scenario:Lucio Fulci, Edgar Allan Poe, Biagio Proietti, Biagio Proietti
Jaar:1981
Taal:Engels
Speeltijd:92 minuten
Cast:Patrick Magee, Mimsy Farmer, David Warbeck, Al Cliver, Dagmar Lassander, Bruno Corazzari


The Black Cat is de laatste 'grote' film van Lucio Fulci. De film is gebaseerd op het griezelverhaal van Edgar Allan Poe. Professor Robert Miles is een medium dat met de doden kan communiceren. Daarnaast is hij ook in staat om de geest van zijn zwarte kat te controleren en te manipuleren. Hij gebruikt de kat om wraak te nemen op zijn vijanden, de mensen die hem voor gek hebben verklaard. Er gebeuren een aantal vreemde, onverklaarbare moorden. Jill Trevers, een fotografe, die naar het platteland is gekomen om foto's te maken, ontdekt dat de verwondingen van een van de slachtoffers veroorzaakt zijn door de klauwen van een kat. Samen met een detective van Scotland Yard gaat ze op onderzoek en zo komt zo snel bij Professor Miles terecht. Miles probeert de kat te vermoorden, maar de kat komt echter terug (een kat heeft dan ook negen levens) en nu is het haar beurt om Miles? geest te controleren.

Na een aantal giallo's (zoals Don't Torture a Duckling) en een aantal zombiefilms (Zombie Flesh Eaters, City of the Living Dead en The Beyond), vond Fulci dat het tijd was om eens wat anders te doen. Fulci was op dat moment vooral bekend voor de grote hoeveelheden gore, die in zijn films aanwezig zijn. Toch is dat bij The Black Cat, dat het beste in de categorie van 'gotische horror' geplaatst kan worden, niet helemaal het geval. De gore blijft hier beperkt tot de enkele moorden, die door de kat worden gepleegd. Als de kat iemand besluipt, wordt er vanuit een lage camerastand gefilmd, zodat het lijkt alsof je door de ogen van kat meekijkt. De moorden op zich stellen niet zo veel voor en zijn natuurlijk erg onrealistisch. De kat weet bijvoorbeeld via de airconditioning de sleutel van een soort sauna te bemachtigen, waardoor het stelletje dat binnen zit niet kan ontsnappen en traag stikt door de onverdraaglijk hitte.

De locaties in de film zijn sfeervol. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje op het Engelse platteland. Vooral het grote, oude landhuis van professor Miles is een mooie locatie voor een gotische horrorfilm. Ook het kerkhof en de oude graftombe bij de ruines zijn erg sfeervol. De acteerprestaties zijn voor de normen van een Fulcifilm vrij degelijk. Vooral de rol van Patrick Magee (professor Miles) wordt erg goed neergezet. Magee komt erg dreigend, sinister en gestoord over. David Warbeck (bekend door zijn rol in ?The Beyond?) zet ook hier een degelijke prestatie neer als de detective, hoewel zijn rol slechts beperkt is in deze film. De slechtste acteerprestatie komt hier overduidelijk van Mimsy Farmer (Jill Trevers). Acteren kan zij duidelijk niet.

The Black Cat mag dan wel gebaseerd zijn op het verhaal van Edgar Allan Poe, met uitzondering van het laatste kwartier van de film, is hier slechts weinig van terug te vinden. De film is niet Fulci's beste, maar zeker ook niet Fulci's slechtste. Voor mensen die van Fulci houden is dit ongetwijfeld een film die je gezien moet hebben. Voor degenen die echter enkel van het gore karakter van Fulci's films houden, kan deze film echter een grote ontgoocheling betekenen.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb