Voices from Beyond
(Voci dal profondo)
Regisseur:Lucio Fulci
Scenario:Lucio Fulci, Lucio Fulci, Piero Regnoli, Daniele Stroppa
Jaar:1991
Taal:Italiaans
Speeltijd:91 minuten
Cast:Duilio Del Prete, Karina Huff, Pascal Persiano, Lorenzo Flaherty, Bettina Giovannini, Frances Nacman


De film begint in een ziekenhuis. Gregory Mainardi ligt op sterven, omringd door de leden van zijn familie. Na zijn overlijden begint zijn lichaam af te sterven, maar zijn geest blijft verderleven en probeert te communiceren met zijn dochter. Hij smeekt haar om uit te zoeken welk familielid verantwoordelijk is voor zijn dood. Ondertussen begint zijn lichaam meer en meer weg te rotten, waardoor de krachten van Mainardi's geest ook beginnen af te nemen. De tijd dringt dus, en zijn dochter zal snel moeten zijn om degene te vinden, die hem heeft vermoord.

Voices from Beyond is de voorlaatste van de films, geregisseerd door Lucio Fulci. Na Voices from Beyond (1991) kwam nog de film Door to Silence (1992). Lucio Fulci is een begrip in de horrorwereld. Hij behoort tot de groep van de beste Italiaanse horrorregisseurs (waaronder ook Dario Argento, Mario Bava, Ruggero Deodato, Umberto Lenzi en Sergio Martino) en wordt vaak de ?master of gore? genoemd. Die bijnaam dankt Fulci aan de veelvoud van gore scenes in zijn films, ik denk hierbij bijvoorbeeld meteen aan de beruchte scheermesmoord uit The New York Ripper. Toch doet hij zijn bijnaam geen grote eer aan in Voices from Beyond. De gore in de film is niet zo veel aanwezig en ook van een duidelijke mindere kwaliteit dan de gore in zijn bekendere werken (The Beyond, House by the Cemetery).

De film speelt zich het grootste deel van de tijd af in het grote landhuis van de familie Minairdi. De grootte en het interieur van dit huis maken meteen duidelijk dat het een welgestelde familie is. De erfenis van Gregory Mainardi wekt dus de interesse van de familieleden, vooral dan van de krengerige en hebberige tante. Het is dus duidelijk waarom Mainardi zo plots is overleden. Er is kwaad opzet in het spel. Bij zijn begrafenis komt elk lid van de familie hem nog een keer groeten. Voor elk van hen was er een ander motief om hem te vermoorden. Dat wordt duidelijk gemaakt door verschillende flashbacks.

De film kan het beste worden omschreven als een mengeling van mysterie en bovennatuurlijke horror. De leden van de familie krijgen sinds de dood van hun peetvader meer en meer last van nachtmerries. Voor één van die nachtmerries haalt Fulci zijn zombies nog eens boven. Een man daalt af in een graftombe en wordt daar aangevallen door een groep levende doden. De scéne is een beetje kort om angstaanjagend te zijn. De verhaallijn in de film is soms een beetje vaag. De acteerprestaties en de gore zijn van een vrij laag niveau. Het is duidelijk dat er voor Voices from Beyond slechts een beperkt budget beschikbaar was. De gore is beperkt tot enkele nachtmerries, een autopsie en het rottende lichaam van Mainardi. Het rottingsproces gaat trouwens absurd snel. De man is nog geen paar dagen begraven en er blijft al bijna niets meer van hem over, hier is duidelijk niet goed nagedacht.

De film behoort zeker niet tot Fulci's beste films. De dialogen zijn vaak belachelijk, de acteerprestaties vaak ondermaats, de gore beperkt en de verhaallijn traag. Toch heeft deze film mij min of meer weten te bekoren. De film blijft leuk en je wil weten wie Mainardi nu echt heeft vermoord. De ontknoping is echter maar zwakjes. De nachtmerrries en flashbacks zijn een slimme en interessante toevoeging aan het verhaal. Ik heb de film ondertussen al besteld, hoewel ik het verre niet Fulci's beste vind. Maar ik ben gewoon een fan van Fulci's werk. Ik kan de film dus ook aanraden aan iedereen die van Italiaanse horror houdt, en dan vooral van het werk van Lucio Fulci, de master of gore.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: SheriffHoyt
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb