The Hills Have Eyes II
Genre:Slasher
Regisseur:Martin Weisz
Scenario:Jonathan Craven, Wes Craven
Jaar:2007
Taal:Engels
Speeltijd:89 minuten
Cast:Michael McMillian, Jessica Stroup, Daniella Alonso, Jacob Vargas, Lee Thompson Young, Ben Crowley


Terwijl ze klaargestoomd worden voor hun ‘tour of duty’ in Kandahar, moeten negen Amerikaanse reservisten tussentijds een aantal militaire wetenschappers in de heuvelachtige woestijn van Nevada bevoorraden. Eenmaal aangekomen in het kampement, opgeslagen in een voormalige nucleaire testbasis, is deze volledig verlaten. De wetenschappers blijken ten prooi gevallen aan door de kernproeven gedegenereerde heuvelbewoners, die, met als uitvalbasis een oude mijn, het nu op de militairen gemunt hebben.

Na het commerciële en artistieke succes van de remake van The Hills Have Eyes beslisten de studiobonzen van Fox tot een snelle uitbreng van een sequel. Volgens beproefd recept werd een buitenlandse regisseur aangetrokken, die vervolgens het script van vader Wes Craven en zoon Jonathan Craven moest verfilmen. De Duitser Martin Weisz, die zichzelf op de kaart zette met het macabere Grimm Love, zal vermoedelijk de voorkeur hebben gegeven aan de vrije hand die zijn voorganger, Alexandre Aja, wel had. Wat uiteindelijk de bioscoopzalen heeft bereikt is een prent die de bloederigheid van de originele remake (..) benadert, maar verder alle kenmerken bevat van een doorsnee Amerikaanse horrorfilm.

Dit betekent voor de kijker een voortdurende manouvrering van de hoofdrolspelers in situaties die moeten leiden tot lichaamsbeschadiging in al zijn variëteiten. Vermakelijk voor de horrorliefhebber maar de steevast domme handelingen die de situaties inleiden, doen de empathie voor de protagonisten tot een nulpunt dalen en de opbouw hiervan was juist een sterk punt in Aja’s versie. De stereotypering van de karakters kenmerkt eveneens het gemak waarmee de makers zich ervan af hebben gemaakt. Het hulpbehoevende, gillende blondje is een ‘regular’ in het horrorgenre maar in deze film is het blondje een militair van de National Guard, dat zou het stereotype toch wel wat mogen afkalven? Niet volgens Weisz c.s.

De mijn in de film is gestileerd door de designers van de grotten uit The Descent, maar de enscenering in de mijntunnels en holtes benadert geen moment de claustrofobische spanning die de spelonken uit laatstgenoemde film opriepen. De met gevoel voor timing uit het donker opduikende mutanten roepen eerder herinneringen op aan een gameverfilming als Doom. Kende de ‘nuclear family’ uit de vorige Hills nog een diversiteit aan karakters, in de sequel lijkt de ene helft op een kruising tussen Michael Berryman en The Toxic Avenger en de andere helft op The Elephant Man vol anabole stereoïden. The Hills Have Eyes 2 is bij vlagen best verteerbaar, maar komt kwalitatief niet in de buurt van de remake van Aja. Wellicht dat een hond die een flashback heeft aan het script ontbrak.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb