The Screwfly Solution
(Masters of Horror - Season 2 - Episode 7: The Screwfly Solution)
Regisseur:Joe Dante
Scenario:Sam Hamm, James Tiptree Jr.
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Jason Priestley, Elliott Gould, Kerry Norton, Linda Darlow, Brenna O'Brien


Ook Joe Dante, befaamd vanwege zijn The Howling, gaat op herhaling. In het eerste seizoen van Masters of Horror was hij verantwoordelijk voor het komisch-kritische, maar enigszins verwarrende en halfgeslaagde zombieverhaal Homecoming. Nu luistert hij het tweede seizoen op met met een apocalyptisch drama.

Voor wie het niet wist, zoals ondergetekende, krijgen we in de opmaat van deze zevende aflevering een voorlichtingsfilmpje te zien. De schroefwormvlieg (voor de zo÷logen onder de filmliefhebbers: Cochliomyia Hominivorax) is maar een naar menneke. Zijn verspreidingsgebied ligt in de warme zones van Noord-Amerika, Het diertje heeft grote, gefacetteerde, oranje ogen en is ongeveer tweemaal zo groot als een gewone bromvlieg. Ze leggen hun eitjes, tot 400 stuks per worp, onder meer in open wonden van zoogdieren, met inbegrip van de mens als deze voorhanden is. Als de larven zijn uitgekomen vreten deze zich een weg naar de grote vrije buitenwereld. Net als maden dus, met dat verschil dat de schroefwormvlieg een uitgesproken voorkeur heeft voor levend 'aas' (een contaminatie, ik weet het). In de dertigerjaren van de vorige eeuw bracht het ongedierte enorme schade, tot vierhonderd miljoen dollar per jaar belopend, toe aan de Amerikaanse veehouderij.

En toen kwam de landelijke ongediertebestrijding (USDA) met een remedie waarnaar de afleveringstitel verwijst. In de vijftigerjaren liet men duizenden mannetjes van deze insectensoort los, die men met radioactieve straling had gesteriliseerd. Een tiental jaren later bereikte men het beoogde doel en waren de insecten uitgestorven. Alan (Priestley) en Barney (Gould) zijn entomologen, werken voor de landelijke ziektebestrijdingsdient CDC en reizen rond om allerlei gevaarlijke ziekten uit te roeien. Ze komen net terug van een veldtrip van vijf maanden en vieren hun behouden thuiskomst met vrienden en familie, waaronder echtgenote Anne en tienerdochter Amy, en de epidemiologe Bella die voor de landelijke gezondheidsdienst NIH werkt en het hoe en waarom van volksziekten bestudeert. Laatstgenoemde wordt weggeroepen om een geval van vogelgriep te komen bekijken, maar het blijkt om massale vrouwenmoord te gaan die bij wijze van razernij snel om zich heen grijpt.

The Screwfly Solution laat zich nog het meest bekijken als een familiedrama met de nodige gore erin. De film concentreert zich in de eerste plaats op Alan's gezin en hoe dit onder druk van de gruwelen uiteen valt. Als na de apocalyptische opzet van het eerste filmbedrijf Anne en Amy de wijk nemen om te schuilen tegen de verschrikkingen in de boze buitenwereld, ruimt de horror tegelijk het veld om plaats te maken voor het lamenterende gedoe van en tussen een moeder met haar puberende dochter. De aflevering is gebaseerd op een kort verhaaltje dat behoorlijk moest worden opgerekt om een uur film op te leveren, en Dante's inbreng in het tweede seizoen komt hierdoor een beetje in de problemen.

Dat neemt niet weg dat er wel degelijk wat te genieten valt. De aflevering is prachtig gefilmd en bevat bovendien wederom de nodige bloederige smeu´gheden die het tweede seizoen tot dusver zo kenmerken. Daarbij is het korte verhaaltje van Raccoona Sheldon waarop het is gebaseerd op zichzelf sterk, waarvan de kracht ontegenzeglijk in deze aflevering doorsijpeld. Voor de fijnproever is The Screwfly Solution al met al een enigszins frusterende aangelegenheid. Hier en daar komt er wel degelijk iets geniaals door, waartegen de overwegende middelmaat des te schriller afsteekt.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Damned Thing (2006)
Family (2006)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pelts (2006)
Pro-Life (2006)
Sounds Like (2006)
The V Word (2006)

recensies
over horrorweb