Sounds Like
(Masters of Horror - Season 2 - Episode 4: Sounds Like)
Genre:Psychologisch, TV-serie
Regisseur:Brad Anderson
Scenario:Brad Anderson
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Chris Bauer, Michael Daingerfield, Richard Kahan, Laura Margolis


Brad Anderson is een begenadigd Amerikaans filmtalent. Dwars tegen alle heersende postmoderne conventies in ruimt hij in de films die hij tot dusver heeft gemaakt alle ruimte in voor de zieleroerselen van een hoofdpersoon die op de grens van waanzin wankelt. In plaats van discontinu gemonteerde vignettes met snelle beeldwisselingen en vlotgebekte tieners, geeft Anderson de kijker ingehouden maar bloedstollende films rond gekwelde en kwetsbare hoofdpersonen die op instorten staan, of het nu schoonmakers in Session 9 zijn of een machinebankwerker in El Maquinista is. Het zijn geen gorefestijnen of effectzwangere rolprenten, maar zorgvuldig gelaagde en subjectief getoonzette horrordrama's die indrukwekkend maar ook loeizwaar op de hand zijn. Anderson wil niet dat zijn kijkers zich om de haverklap een hoedje schrikken, maar hen langzaam maar zeker de stuipen op het lijf jagen en na afloop emotioneel geradbraakt laten voelen.

De vierde aflevering in het tweede seizoen van de TV-serie Masters of Horror is van zijn hand, en in veel opzichten een typische Anderson-film -- voor zover daar op grond van zijn beperkte oeuvre al sprake van kan zijn. Zijn hoofdpersoon Larry (Bauer) heeft een baantje als controleur op een helpdesk, en is sinds de dood van zijn kind van zijn vrouw vervreemd geraakt. Hij heeft een bovennatuurlijk scherp gehoor ontwikkeld waarmee hij op enig moment zelfs de gesprekken van anderen op grote afstand kan horen, maar als gevolg waarvan ieder geluid knalhard bij hem doorkomt, waardoor Larry langzaam maar zeker de greep op zichzelf verliest.

In Sounds Like vergroot Anderson het betrekkingsaspect met zijn hoofdpersoon maximaal uit, met een uitgekiend geluidsdecor onder de toneelachtige scènes rond de gekwelde Larry die langzaam maar zeker letterlijk horendol wordt. Op de keper beschouwd vertelt hij geen gedetailleerd uitgewerkt verhaal, al wikkelt hij zijn film in het laatste bedrijf ingenieus (maar deprimerend) af. Veel aktie of bloederigheden krijgen we niet te verwerken, maar beklemming des te meer en Sounds Like is waarschijnlijk de sfeervolste in de TV serie tot dusver.

Met het oog op de nadrukkelijk karaktergebaseerde opzet dwingen de acteerprestaties van met name de kwintessensiële Chris Bauer bewondering en respect af. Hij weet zijn doorlopend op het punt van doorfikken staande personage van maximale empathie en geloofwaardigheid te voorzien. Daar komt bij dat Anderson het gestage tempo van zijn film met zorgvuldige beeldvoering vormgeeft. Uitgekiende puntbelichting zorgen voor afwisselend harde en zachte contrasten met levensechte kleurstellingen, waardoor de film er bijzonder verzorgd en zelfs bijna chic uitziet.

De door herrie en beeldwisselingen murwgebeukte horrorkijker zal bij het zien van Sounds Like nogal eens van bil wisselen, al duurt het maar een uurtje. Wie zich vol ongeduld van massamoord naar allesverzengende natuurramp wil laten voeren en tussendoor met flitsende zombies of geestverschjningen bij de les wil worden gehouden zal het met vakman Anderson en zijn herinneringen aan Alfred Hitchcock oproepende benadering snel voor gezien willen houden. Hen zij een film uit de portefeuille van Dark Castle aanbevolen. Maar de fijnproever voor wie 'goed' niet synoniem is aan 'snel' of 'veel' zal het werk van Brad Anderson in het algemeen, en het opmerkelijke en eigenwijze Sounds Like in het bijzonder, beslist kunnen waarderen, al zal hij er waarschijnlijk niet veel vrolijker van worden.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Damned Thing (2006)
Family (2006)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pelts (2006)
Pro-Life (2006)
The Screwfly Solution (2006)
The V Word (2006)

recensies
over horrorweb