The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
Genre:Kannibalen, Slasher
Regisseur:Jonathan Liebesman
Scenario:Sheldon Turner, Sheldon Turner, David J. Schow
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Jordana Brewster, Taylor Handley, Diora Baird, Matthew Bomer, Lee Tergesen, R. Lee Ermey


The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning heeft inmiddels in een groot aantal landen zijn premiere beleefd en de kritieken zijn zo ongeveer wat men ervan kon verwachten. De mainstream recensenten zijn niet kapot van de film, aangezien zowel horrorfilms als prequels eigenlijk nooit op hoge scores kunnen rekenen. Aangezien dit zelfs een prequel van een remake van een horrorfilm is was er zo goed als geen kans dat de film een goede beoordeling zou krijgen. De gebruikelijke kritieken over de overdreven gore, het slechte verhaal en de slechte invloed die de film zou hebben op de onschuldigen in de maatschappij waren niet van de lucht. Echter, is dat niet precies wat soortgelijke films al decennia lang op het grote scherm tonen? Hoe houdt deze laatste editie in de Texas Chainsaw franchise zich op het moment dat er puur naar gekeken wordt als een horror-slasherfilm? Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hoewel er in het genre veel betere films zijn, The Beginning absoluut niet teleurstelt en de kijker met een tevreden gevoel de bioscoopzaal kan verlaten!

Als jongste telg in de familie die inmiddels zes delen beslaat is de plot van The Beginning natuurlijk voor het grootste gedeelte wel bekend. Het grootste verschil tussen deze film en zijn voorgangers is echter dat het verhaal zich grotendeels focust op de figuur Leatherface, zijn afkomst en zijn familie. Nog meer dan in vergelijkbare films dienen de slachtoffers van dienst (twee jonge stelletjes die een laatste gezamenlijke vakantie vieren voordat de jongens richting Vietnam moeten vertrekken) alleen maar als decor waartegen de situatie van Thomas Hewitt/Leatherface en zijn "familie" wordt uitgelegd.

De film vangt aan met een korte scene over de geboorte van Thomas, zijn arbeidsverleden in de slachterij en het verkrijgen van zijn karakteristieke kettingzaag. Parallel daaraan volgen we de ontwikkeling van Sheriff Hoyt en hoe hij zichzelf tot sheriff heeft benoemd. Wat volgt is een bloederige, maar tegelijkertijd tragikomische familiesituatie waarin Hoyt als pater familias zijn "gezin" voorhoudt dat ze nooit meer honger zullen lijden, op welke manier dan ook. De ervaring van de jonge Thomas als slachter komt daar bijzonder goed bij van pas.

Het derde deel van het plot focust zich op de opvoeding van diezelfde Thomas tot wat eens de monsterlijke Leatherface zal gaan worden. Sheriff Hoyt weet precies hoe hij de jongen moet sturen om hem al het vuile werk op te laten knappen. Tijdens een van die vuile klusjes komen we er dan ook achter hoe Leatherface aan zijn overbekende masker komt. Tegelijkertijd is daar ook de moederfiguur van Luda Mae (die de baby Thomas ooit in huis heeft genomen), de matriarch van de familie en degene die zorgt dat de jonge Thomas ook nog enige vorm van bescherming meekrijgt (aangezien zij ook de enige is die Hoyt in toom kan houden).

Het leuke van TCM: The Beginning is dat de film, buiten de gebruikelijke horrorformule, nogal eens wil proberen om de kijker toch bij de les te houden. Schrijver Sheldon Turner heeft in zijn gesproken teksten (zowel dialogen als monologen) naast zijn verwijzingen naar de originele TCM en de daarin benoemde problematiek ook een hoop commentaar gestopt op de huidige samenleving. Het mooiste voorbeeld daarvan is uiteraard de maaltijdscene waar Luda Mae er op staat dat er gebeden wordt voordat het maal (dat bestaat uit ledematen van de oude sherrif) aangebroken wordt. Aardig om te zien is ook dat de tieners om zeep worden gebracht in een volgorde die nog wel eens verassend kan werken, en zelfs op momenten dat de kijker het het minst verwacht. Uiteraard worden deze slachtpartijen op de meest creatieve manieren uitgevoerd en met de snelle videoclipmontage van deze tijd in beeld gebracht.

Het acteerwerk is wat van een soortgelijke produktie verwacht mag worden. Jordana Brewster als leading lady Chrissie is dan wel geen Jessica Biel, maar levert absoluut geen wanprestatie af. Haar collega-slachtoffers (Taylor Handley als Dean, Diora Baird als Bailey en Matt Bomer als Eric) zijn wat minder indrukwekkend en soms zelfs wat te overdreven in hun slachtofferrol, maar zoals eerder gezegd, de film draait dit keer niet om de slachtoffers, maar om de moordende familie. Het moet dan ook gezegd, hier is ook het acteerniveau een stuk hoger! Alle leden van de familie hebben hun rol al eerder gespeeld in de TCM-remake uit 2003 en mogen nu opdraven om het geheel helemaal uit te diepen. R. Lee Ermey is uitermate geslaagd als Sherrif Hoyt die, op sadistische edoch humorvolle wijze, zijn levenswijsheden uitstort over het publiek, Terrance Evans als Monty, het manusje-van-alles van de familie, waarbij we er eindelijk achter komen hoe hij zijn benen is kwijtgeraakt. Natuurlijk ook terugkerend is Andrew Bryniarski als Leatherface en als ster van de film is daar Marietta Marich als "Mama" Luda Mae. Haar optreden is geniaal in zijn minimalisme en de scene waarin zij de doodsbange, bebloede en huilende Bailey verzorgt is ronduit beklemmend.

Op technisch vlak valt er weinig aan te merken op de film. Het geheel heeft een beetje dezelfde look gekregen als de remake uit 2003 en door de snelle montage wordt de vaart er stevig in gehouden. Groot voordeel is echter dat er af en toe goed de tijd wordt genomen voor een mooi omgevingsshot om de ellende van de tijd en de regio te accentueren. Dit geeft de kijker een extra handvat om toch enige begrip te tonen voor de Hewitt-familie die, in beginsel, alleen maar wil overleven.

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning is een heerlijke film voor wie lekker anderhalf uur weg wil zakken en een hoop bloederigheid over zich heen wil laten komen. Natuurlijk is de film niet vergelijkbaar met Tobe Hooper's origineel en natuurlijk valt er best van alles op aan te merken. Als je daar echter doorheen kunt prikken en gaat zitten voor anderhalf uur vermaak, met als bonus de familiegeschiedenis van de Hewitt-familie, dan is dit zesde deel in de TCM-franchise zeker een aangename produktie.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (38):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb