The V Word
(Masters of Horror - Season 2 - Episode 3: The V Word)
Genre:TV-serie, Vampieren
Regisseur:Ernest R. Dickerson
Scenario:Mick Garris
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Arjay Smith, Michael Ironside, Jodelle Ferland, Branden Nadon, Lynda Boyd, Keith D. Humphrey


Ernest Dickerson heeft onvoldoende kerfjes in zijn horrorpalmares om zich een genremeester te kunnen noemen, al heeft hij er al wel het een en ander mee verhapstukt. Zo was de Tales from the Crypt film Demon Knight waarschijnlijk de beste Crypt-film die is gemaakt, en was Snoop Dogg's The Crow-pendant Bones niet zo slecht als deze had kunnen, en misschien wel moeten zijn. De filmstudiegenoot van Spike Lee verwijst met de naamgeving van zijn aflevering naar de al vier seizoenen draaiende TV-serie The L Word, over een groepje lesbiennes in Los Angeles, waarbij hij als regisseur is betrokken.

Waar de 'L' verwijst naar lesbiennes, staat de 'V' in The V Word voor vampieren. Barrett en Justin zijn horrorfans door dik en dun, en ze kraken een lijkenhuis om eens een echt lijk te kunnen zien. Maar het enge gebouw geeft hen de griebels over de grabbels, en ze willen na de lijkschennis zo snel mogelijk maken dat ze wegkomen. Maar dan lopen ze een vampier (Ironside) tegen het ondode lijf die zojuist aan het dineren is. Een van hen legt vervolgens het loodje, de ander weet tenauwernood te ontkomen met trauma en schuldcomplex. Als zijn dode vriend de volgende dag weer komt opdagen probeert Barrett een ambulance voor hem te regelen, maar dat blijkt niet nodig.

Wat volgt is een buddydrama waar de ene vriend de ander tot vampirisme wil verleiden, met gesprekken die zwaar op de hand zijn en dramatische poses waaraan zelfs cultheld Michael Ironside meedoet. Het is jammer dat Dickerson's film, mede door toedoen van Mick Garris' scenario, veel van zijn lading verliest in het tweede bedrijf, want de opmaat is tamelijk memorabel. Ironside levert een van de indrukwekkendste en beangstigendste vampieren af die ooit zijn gefilmd -- voorwaar een verademing na de slappe norm die Buffy en Angel lijken te hebben gezet. Maar zodra hij meedoet aan het overdramatische vervolg is de druk eraf.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets meer te genieten overblijft aan The V Word. De derde aflevering in het tweede seizoen van Masters of Horror ziet er mooi uit, en de speciale effecten van KNB zijn bloederig en effectvol. De hoofdrollen van zowel Arjay Smith als Branden Nadon zijn op zichzelf prima en van voldoende diepte voorzien. Het punt is hier alleen dat we naar een aflevering in een horrorfilmserie geacht worden te kijken, en niet naar een vrije postmoderne bewerking van een stuk van Shakespeare. In dat opzicht kan het wiel niet vierkanter, want aan de vampierenpsychologie is sinds Near Dark geen waardevolle bevinding meer toegevoegd.

Op het traditionele vampierenidioom is wel wat variatie aangebracht, al waagt Dickerson zich niet al te ver van huis. De vertrouwde verlengde hoektanden zijn verdwenen, waardoor de vampier van dienst zich al scheurend toegang tot de maaltijd moet verschaffen. De aldus achtergelaten vleeswond herstelt vervolgens echter niet, en levert aldus een bloederige bende op. Bovendien is het spiegelbeeld van Dickerson's vampieren onverminderd waarneembaar, en kunnen de vampieren niet worden gedood met een houten staak. Wel zou knoflook de nodige problemen opleveren, is onthoofding een effectieve vorm van executie en hebben de ondoden een broertje dood aan daglicht. Maar van een nieuwe opvatting van het vampirisme geeft Dickerson geen blijk, en zijn veranderingen aan de heersende filmtradities lijken veeleer smeermiddelen voor Garris' scenario dan bedoeld als verrijking aan het subgenre.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Damned Thing (2006)
Family (2006)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pelts (2006)
Pro-Life (2006)
The Screwfly Solution (2006)
Sounds Like (2006)

recensies
over horrorweb