Meat Market
Genre:Zombies
Regisseur:Brian Clement
Scenario:Brian Clement, Nick Sheehan, Tania Willard
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Claire Westby, Paul Pedrosa, Teresa Simon, Chelsey Arentsen, Cam Pipes, Ken Peters


En toen was er Brian Clement, een jonge, van horror bezeten Canadees die zijn laatste centjes in filmapparatuur stak. Onbelemmerd door filmopleiding en financiŽle middelen wist hij wat vrienden en kennissen enthousiast te krijgen voor het maken van een zombiefilm. En toen hij ermee klaar was wist hij er nog internationale distributie voor te krijgen ook. De film werd Meat Market. Het is een even absurdistisch als, strikt beschouwd, amateuristisch maar niettemin verleidelijk hobbyfestijn geworden zoals alleen de allertoegewijdsten dit hadden kunnen maken. De film behandelt de lotgevallen van de straatarme Shahrokh en Argenta, die een vervallen eenkamerflat met elkaar delen. Daar komen ook nog eens drie lesbische vampieren en een gemaskerde Mexicaanse worstelaar bij. De buitenwereld is vergeven van de bloeddorstige zombies. Argenta wil weten hoe haar zuster het maakt en ze gaan naar haar op zoek, maar ze hebben doorlopend munitie tekort.

De apocalyptische wereld van Meat Market is voor een habbekrats op video geschoten door en voor horrorfans, is doortrokken van zwarte humor, gore, slechte belichting en amateuristisch acteerwerk. Maar Clement plaatst zijn handelingen in tot in het absurde uitvergrote situaties en omgevingen, waardoor zijn acteurs eigenlijk niet eens de kans krijgen om te acteren. Hoewel de kijker niet de ruimte krijgt zich fatsoenlijk in te leven in de hoofdpersonen geeft Clement zijn film in de montage zoveel vaart mee dat dit niet eens een probleem is. Bij een enkel moment waarin Clement wat gas terug neemt, zakt de film subiet door het ijs omdat zijn acteurs simpelweg niet in staat zijn de scŤne te dragen, maar dit vormt tegelijk de dynamische context voor de uitzinnigheden die doorlopend om de hoek liggen.

Naast de gebrekkige belichting waardoor niet altijd even duidelijk zichtbaar is wat er nu precies gebeurt overstemt het indringende locatiegeluid regelmatig de dialogen. Maar hoewel dit nogal eens storend werkt, doet het aan de film als geheel nauwelijks iets af. Clement begrijpt dat hij zijn verhaal moet laten zien, en niet moet vertellen met eindeloos gewauwel door zijn gemankeerde acteurs. Zijn scenario is schetsmatig en het zou me geenszins verbazen als er zelfs helemaal zonder storyboards is gewerkt, maar de dekselse regisseur heeft zoveel greep op zijn film dat hij al improviserend de zaak bij elkaar weet te houden en vooral zijn beperkingen niet uit het oog verliest. Meat Market zou nog steeds werken als stomme film, en Clement geeft er blijk van zich terdege bewust te zijn van de essentie van het filmmaken. Dat hij op deze wijze een volledige speelfilm heeft weten te maken die hij bovendien dankzij de uitgekiende montage nog eens van voldoende vaart heeft kunnen voorzien is niets minder dan een klein wonder.

Meat Market is, met alle technische mankementen waarvan deze is doortrokken, natuurlijk met geen mogelijkheid op te vatten als een goede film. Maar opmerkelijk is deze wel degelijk dankzij de onvoorwaardelijke liefde en het tomeloze enthousiasme waarmee deze is gemaakt. De horrorwereld kan niet zonder mensen als Brian Clement, ze zijn het zout in de pap van gepreformatteerde films waarin, een enkele uitzondering daargelaten, commerciŽle risico's worden gemeden en lippendienst aan producenten en publiek troef is. Zijn debuutfilm zal lang niet voor iedereen zijn bestemd, maar wie wil zien hoe met minimale middelen maar voldoende doorzettingsvermogen en geestdrift een film moet worden gemaakt heeft met Meat Market anderhalf uur lang onderhoudend kijkgenot.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb