Family
(Masters of Horror - Season 2 - Episode 2: Family)
Genre:Psychologisch, TV-serie
Regisseur:John Landis
Scenario:Brent Hanley
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Matt Keeslar, Meredith Monroe, George Wendt, Hayley Guiel


Het tweede deel in het tweede seizoen van de TV-serie Masters of Horror van de Amerikaanse zender Showtime is, net als het eerste deel Damned Thing, van een regisseur die op herhaling gaat. De bijdrage van John Landis in het eerste seizoen, The Deer Woman, was Landis ten voeten uit. Een vlot verhaaltje, subtiel met humor bijgekruid en vaardig gemaakt maar in strikte zin nauwelijks horror in de zin dat het de kijker zich ongemakkelijk laat voelen, laat staan weet te beangstigen. De producent van de serie Mick Garris had al in een interview aangekondigd dat Landis het ditmaal vanuit horrorperspectef bezien een stuk principiŽler zou aanpakken.

Het verhaal behandelt de macabere lotgevallen van een jong en vrolijk stelletje dat pas is verhuisd, en vlakbij de inkennige vrijgezel Harold (Wendt) komt te wonen. Op een avond komen ze in licht beschonken toestand thuis na een gezellig avondje uit, maar ze mollen per ongeluk Harold's brievenbus. Het incident blijkt geen probleem omdat Harold bijzonder goed met de jonge vrouw overweg blijkt te kunnen. Hij houdt er namelijk echter een lugubere hobby op na, die lijken verzamelt en daarmee zijn ingebeelde gezin samenstelt, heeft geen best 'huwelijk' met zijn morsdode echtgenote en heeft nu de jonge Celia op het oog.

Landis creŽert in Family een waanzinnige parallelle werkelijkheid rond Harold waarbij hij vaardig balanceert tussen het uitzinnige of zelfs lachwekkende van zijn situatie, en de verontrustende psychologie die daarachter schuilgaat. We krijgen diens dode gezelschap voornamelijk vanuit zijn perspectief voorgeschoteld, dat wil zeggen niet de lijken die hij in werkelijkheid heeft verzamelt maar de afgesplitste persoonlijkheden die hij daarmee associeert. George Wendt levert een indrukwekkende acteerprestatie af als de zwaar schizofrene Harold, en weet zijn gelaagde en bepaald niet eenvoudige personage voldoende geloofwaardige diepte mee te geven.

De vraag of Landis in staat is om een rechttoe-rechtaan horrorfilm te maken blijft onbeantwoord, want ook in Family ligt de kolder, hoewel weggestopt, telkens net om de hoek. Dit is overigens geen kritiek die iets afdoet aan zijn onderhoudende korte film; het is veeleer de 's-mans onmiskenbare stijl en daar moet men nu eenmaal van houden om het te kunnen waarderen. Maar Family komt een beetje in de problemen omdat de synopsis, ondanks Wendt's innemende inbreng, onvoldoende draagkacht biedt om een uur lang onderhoudende film op te leveren. Hierdoor voelt deze aflevering op sommige momenten nogal traag aan en valt het niet altijd mee om de aandacht er goed bij te houden.

Landis is erin te prijzen dat hij nu met zijn benadering, die in hogere zin herinneringen aan Psycho oproept, iets anders probeert te doen dan men tot dusver in films als An American Werewolf in London, The Blues Brothers of Coming to America van hem gewend is. Dat zijn stijl daarin niettemin doorklinkt strekt hem tot eer, en dit maakt het een beetje jammer dat het verhaal niet meer vlees op de botten had. Family is een solide, maar niet al te opzienbarende aflevering.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (9):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Damned Thing (2006)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pelts (2006)
Pro-Life (2006)
The Screwfly Solution (2006)
Sounds Like (2006)
The V Word (2006)

recensies
over horrorweb