Damned Thing
(Masters of Horror - Season 2 - Episode 1: Damned Thing)
Genre:Bovennatuurlijk, TV-serie
Regisseur:Tobe Hooper
Scenario:Richard Christian Matheson , Ambrose Bierce
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Sean Patrick Flanery, Brendan Fletcher, Ted Raimi, Marisa Coughlan


De aftrap voor het tweede seizoen van de TV-serie Masters of Horror is voor de controversiŽle en wisselvallige Texaan Tobe Hooper. Hij is de onbetwiste genius van het roemruchte en baanbrekende The Texas Chain Saw Massacre, maar dezelfde eensgezindheid over de kwaliteit van diens producties nadien is ver te zoeken. Over 's-mans potentie zal weinig meningsverschil bestaan, maar hij heeft wel wat weg van een talentrijke voetballer met een vormcrisis, die op zoek naar de vloeiende bewegingen van weleer telkens balverlies lijdt. Hiervan gaf hij ook blijk met zijn inbreng in het eerste seizoen, Dance of the Dead, waarin creatieve ideeŽn en gewaagde beeldvoering tot een beloftevolle maar niettemin gemankeerde aflevering leidden.

Met Damned Thing gaat Hooper terug naar zijn wortels, met een door Richard Matheson op een kort verhaal van Ambrose Bierce gebaseerde aflevering die zich afspeelt op het West-Texaanse platteland. De jonge Kevin Reddle zit met zijn ouders aan tafel te dineren aan de vooravond van de verjaardag van zijn vader, als er plots een onweer opsteekt. Hij verontschuldigt zich met zijn moeder om even iets te pakken in de keuken, een smoes om bij wijze van varrassing alvast de kaarsjes op de verjaardagstaart aan te steken. Enkele ogenblikken later staat de man verdwaasd in de deuropening, en ledigt hij zijn dubbelloops geweer op zijn moeder. In paniek vlucht de jongen naar buiten, de bossen in met zijn inmiddels buiten alle zinnen geraakte vader op de hielen. Het duurt niet lang of de vader vindt hem, maar net als hij aan wil leggen voor de executie van zijn zoontje wordt de man door een onzichtbare kracht tegen zijn vrachtwagen gekwakt en opengereten.

24 jaar later blijkt de getraumatiseerde Kevin de sheriff van het Texaanse stadje Cloverdale. Hij weet dat het stadje in de vijftiger jaren op gewelddadige wijze werd ontvolkt door een plots uitbrekende razernij. Zijn huwelijk staat onder druk, en hij leeft gescheiden van zijn vrouw en zoontje die in een aftandse caravan zijn gehuisvest. Zelf woont Kevin als een kluizenaar in het huis van de familie, dat hij evenwel af heeft geladen met beveiligingscamera's en telecommunicatie-apparatuur. Maar het najaar breekt weer aan, en de razernij waarvoor Kevin zijn hele leven zo bang is geweest lijkt weer om zich heen te grijpen.

Het is opmerkelijk om te zien hoe vast Hooper's regiehand plots blijkt wanneer hij zijn filmthematiek dichter bij eigen huis brengt, want hij maakt van zijn Damned Thing een vlotte, beklemmende en opmerkelijk bloederige vertelling. De hectische montage van het post-apocalyptische Dance of the Dead is goeddeels verdwenen en heeft plaats gemaakt voor merendeels rustige, in medium close-up geschoten scŤnes. Deze manier van beeldvoering trekt een grotere wissel op het acteerwerk, en met name hoofdrolspeler Flanery slaat zich hier met glans doorheen als de gekwelde, licht paranoide sheriff Reddle.

Hoewel de onderliggende, bovennatuurlijke thematiek meer gemeen heeft met het werk van Lovecraft dan met het slasher-nihilisme van The Texas Chain Saw Massacre weet Hooper op sommige momenten dezelfde desolate sfeer neer te zetten. Dit is des te opmerkelijker wanneer men beseft dat de aflevering, net als alle andere, in het Canadese Vancouver zijn opgenomen, waarmee ook cameraman Jon Joffin een dikke pluim verdient. Vancouver is nat en bosrijk, maar Damned Thing ademt het bloedhete en stoffige Texas van het begin tot het einde. De van digitale effecten doortrokken finale van deze aflevering verraadt het beperkte budget dat voor dergelijke TV-series nu eenmaal beschikbaar is. Een ander kwestie die hieraan kleeft is, of het volledig aan de fantasie ontleende oliemonster dat voor de verschrikkingen verantwoordelijk blijkt zich in narratieve zin wel zo goed verdraagt met de organische opzet van de rest van het verhaal. Maar kritiek daarop betreft tenminste evenzeer het bronmateriaal van de klassieke schrijver Bierce, en het valt te bezien wat Hooper hier anders mee had kunnen aanvangen.

Wie het hart vasthield voor Hooper kan gerust zijn: met Damned Thing levert hij een solide opening van het tweede seizoen van Masters of Horror af.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Family (2006)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pelts (2006)
Pro-Life (2006)
The Screwfly Solution (2006)
Sounds Like (2006)
The V Word (2006)

recensies
over horrorweb