Saw III
Genre:Thriller
Regisseur:Darren Lynn Bousman
Scenario:James Wan, Leigh Whannell, Leigh Whannell
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:107 minuten
Cast:Tobin Bell, Shawnee Smith, J. LaRose, Angus Macfadyen, Debra McCabe, Dina Meyer, Kim Roberts


Ondertussen hebben we alweer met het derde deel in de Saw-serie te maken. Deze derde gaat verder waar twee is geŽindigd en maakt tegelijk de eerste twee afleveringen tot verplichte kijkkost om grote delen van het verhaal te begrijpen, of in ieder geval de onderliggende beweegredenen en oorzaaken goed op hun plek te kunnen zetten. Alhoewel in diverse korte flashbacks of korte verhalen het geheel uitgelegd wordt bevatten die veelal niet de benodigde elementen om de puzzel compleet te maken en vertellen ze vooral nieuwe aspecten aan de in de eerste twee delen missende conclusies of halfafgewikkelde plotlijnen. We krijgen veel meer te weten over Amanda en Jigsaw en de verwikkelingen van beiden in de eerste delen.

Amanda (Shawnee Smith) en Jigsaw (Tobin Bell) ontvoeren een vrouwelijke doctor, Lynn (Bahar Soomekh). Ze krijgt een halsband omgedaan die verbonden is met de hartslagmonitor waar de doodzieke Jigsaw aan vast zit. Als zijn hart stopt dan ontploft de halsband en is het dus ook over voor haar. Haar taak is om Jigsaw lang genoeg in leven te houden voor het aankomende spelletje wat hij met Jeff (Angus Macfadyen) wil gaan spelen. Als Jeff de verschillende taken goed heeft vervuld en hij nog leeft dan is ze vrij om te gaan. De twee verhaallijnen, van de doodzieke Jigsaw, samen met de twee dames en Jeff wisselen elkaar steeds af.

Jeff heeft het erg moeilijk met het overlijden van zijn zoon een tijd geleden. Zijn zoon is aangereden en hij geeft er iedereen de schuld van in plaats van te accepteren wat zijn realiteit nu eenmaal is. Vastklampend aan zijn herinneringen is hij niet meer wie hij ooit was, en verwaarloost hij de rest. Hij krijgt van Jigsaw nu de lugubere kans om zijn leven te beteren en die herinneren los te laten. Hij moet hiervoor door diverse kamers heen, waarin hij telkens de keuze krijgt zelf pijn te lijden, of om een medeplichtige aan de aanrijding te redden en te vergeven.

Regiseeur Darren Lynn Bousman pakt het in Saw 3 iets rustiger aan wat betreft de snelle beeldwisselingen en hanteert iets meer de stijl van James Wan van de eerste Saw, waar grote delen van de film gingen over de interactie tussen Adam en Dr. Gordon. Dat wil zeker niet zeggen dat de snelle rauwe stijl weg is, die is nog volop aanwezig, alleen dan een tandje minder en veelvuldiger afgewisseld door dialogen. De scŤnes waar de plotgaten van het complete verhaal worden opgevuld worden een beetje overvloedig, maar vertellen dermate belangrijke elementen aan het verhaal, en zijn op dergelijke manier gefilmd dat ze niet gaan vervelen. Maar ik kan mij goed voorstellen dat wie de film diverse keren heeft gezien, het wel een beetje gehad hebt met al die tussenstukjes en weer zo snel mogelijk terug wil naar Jeff en zijn moeilijke keuzes.

Saw 3 is in ieder geval bloederiger en explicieter dan de eerdere delen. De film biedt meer bloed, meer gore, dat bovendien duidelijker in beeld is gebracht. Een zeer waardige derde aflevering in een filmreeks die snel aan populariteit heeft gewonnen, en eindelijk eens een serie die niet meteen na de eerste al teleur stelt.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (179):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Saw (2004)
Saw II (2005)
Saw IV (2007)

recensies
over horrorweb