Friday the 13th Part VII: The New Blood
Genre:Slasher
Regisseur:John Carl Buechler
Scenario:Manuel Fidello, Daryl Haney, Victor Miller
Jaar:1988
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Kane Hodder, Lar Park-Lincoln, Kevin Spirtas, Susan Blu, Terry Kiser


Nadat Jason in het voorafgaande deel zijn overigens nog altijd onverklaarde onkwetsbaarheid had meegekregen, krijgt hij in The New Blood te maken met een pendant van Carrie. Waarom ook niet, zou men geneigd zijn te denken. Stephen King's telekinetische zonderlinge was immers in zekere zin eenzelfde slachtoffer van veronachtzaming als de mismaakte jongen toen hij in de wateren van Crystal Lake verzoop terwijl de kamphoeders meer aandacht voor de eigen hormonale driften hadden dan voor hem.

Een jonge Tina ziet dat haar vader tijdens een uit de hand gelopen ruzie haar moeder in elkaar slaat. Ze rent in paniek het huis uit, naar hun bootje op Crystal Lake. Haar vader rent haar achterna om haar terug in huis te gebieden, maar Tina luistert niet. Terwijl ze overstuur uitroept hoezeer zij hem haat, activeert ze onbedoeld haar telekinetische krachten. De steiger waarop haar vader staat begint als door een aardbeving getroffen te schudden, stort in en de man verdrinkt. Jaren later keert Tina terug naar Crystal Lake, vergezeld van haar moeder (Blu) en haar psychiater (Kiser), om de schuldgevoelens definititief te verwerken die zij aan de tragedie over heeft gehouden.

Na een heftige sessie met haar zieleknijper loopt Tina boos naar buiten en probeert ze met haar telekinese haar vader terug te laten komen. Maar het is een Friday the 13th film, dus kan men raden wat er gebeurt. Ze wekt onbedoeld Jason op uit zijn watergraf, en ze valt flauw op de steiger. De arts verzekert haar dat het maar een boze droom was die op een of andere freudiaanse wijze verband moet houden met haar overleden vader. Maar Jason is niet van plan om zich aan voor dromen geldende logica te houden, en hij hervat onverwijld zijn bloederige missie.

Na zes delen zou men denken dat men geen idee meer heeft hoe Jason tot leven te wekken. Na het onweer krijgen we nu telekinese voorgeschoteld. Maar als gezegd, het betreft hier een Friday the 13th film, dus gezond verstand speelt nauwelijks of geen rol. En hoewel we al met de zevende editie in de serie van doen hebben is The New Blood, binnen de nihilistische uitgangspunten die de serie zichzelf stelt, een verrassend sterke film. Kane Hodder geeft Jason verreweg de beste vertolking mee die ooit aan de slachtende icoon is meegegeven, en hij komt hier op beslist indrukwekkende wijze uit de verf. Helaas is dit ook de aflevering waarin door keurende filmzedenmeesters het zwaarst is gesneden. Niettemin biedt de film voor de liefhebber nog steeds voldoende vermaak en spanning, en levert hij zowaar een inventief einde af dat slechts weinigen zullen zien aankomen.

Hoewel net niet zo aangenaam verrassend als Jason Lives, is de film een van de betere afleveringen uit de serie. De spoof-achtige teneur daarvan is hier weliswaar gelaten voor wat het was, maar sterke effecten, strakke regie, een memorabel laatste bedrijf en de onvergetelijke Jason van Kane Hodder rechtvaardigen deze uitmelkerij van het Friday the 13th concept volledig.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb