Friday the 13th Part VI: Jason Lives
Genre:Slasher
Regisseur:Tom McLoughlin
Scenario:Tom McLoughlin , Victor Miller
Jaar:1986
Taal:Engels
Speeltijd:86 minuten
Cast:Thom Mathews, Jennifer Cooke, David Kagen, Tom Fridley, C.J. Graham


Ligt Jason eindelijk stilletjes te liggen in zijn graf, gaat de veelgeplaagde Tommy Jarvis naar diens laatste rustplaats om te zien of dood wel echt morsdood is. Hij steekt per ongeluk een ijzeren staak in zijn borst, maar het onweert ook nog eens en sinds de verhalen van Mary Shelley weten we aan welk dreigend onheil die combinatie iedereen blootstelt. Jarvis maakt vervolgens ook nog eens de in horrorfilms klassieke beoordelingsfout door te verwachten dat de plaatselijke sheriff hem wel zal helpen en hem niet op verdenking van volslagen geschiftheid zal arresteren.

Het aardige aan Jason Lives is, dat het zichzelf niet al te serieus neemt en lichtjes de draak met zichzelf steekt zonder daarbij al te zeer in parodie te vervallen. Voor het eerst sinds deel 2 wordt het kampeerterrein rond Crystal Lake, dat voor de gelegenheid wegens het lugubere verleden is omgedoopt tot Forest Green, heropend zodat Jason zich weer op vertrouwd terrein kan uitleven. Een verdwaald stelletje is op zoek naar het kampeerterrein en ze komen Jason tegen die middenop de weg staat. 'Ik heb genoeg horrorfilms gezien om te weten dat een leip met een masker weinig goeds in de zin heeft', zegt het meisje tegen haar vriendje. Natuurlijk stapt hij op zijn beurt even uit de door hem tot stilstand gebrachte auto om enkele ogenblikken later subiet en zonder verdere omhaal van zaken door Jason het hoekje om te worden gehakt. De film hanteert hetzelfde soort mild zelfspottende benadering dat een jaar of 10 later van Scream zo'n succes zou maken.

De voorgaande twee edities van Friday the 13th probeerden de verhaalsformule te verversen door die van andere uitgangspunten te voorzien, maar Jason Lives grijpt volledig terug op de zelfgevestigde tradities van de filmserie. Jason heeft weer neukende kampeerders op het menu, en tot afgrijzen van de fatsoensrakkers zitten er ditmaal zelfs een paar kinderen bij. Maar dit zesde deel zal tevens de opening blijken voor een nieuw soort Jason, geen onder jeugdtrauma's in redeloze waanzin weggegleden psychopaat, maar een niet te stuiten zombie. Met ingang van dit deel 6 is Jason de bovennatuurlijke, onafwendbare moordmachine die pijn voelt noch gedood kan worden en zijn slachtoffers in gestaag wandeltempo achtervolgt tot zij onherroepelijk ergens over struikelen.

De acteerprestaties in deze zesde episode zijn, zeker naar de voor de serie geldende maatstaven, alleszins acceptabel. Thom Matthews haalt weliswaar niet het niveau dat hij wist te bereiken in Return of the Living Dead, maar zijn vertolking van Tommy is niettemin de beste die in de filmserie aan dit personage is meegegeven. David Kagen zet een vermakelijke sheriff neer en Tom Fridley, neefje van John Travolta, is komisch als de allergeilste der geile tieners. De film dreigt af en toe een beetje voorover te buitelen in goede bedoelingen, zoals bij de nodeloos afleidende moord op een in de nabijgelegen bossen paintball spelende verkoper. Maar over het geheel bezien levert de film seks en geweld in ruime doseringen, aan een publiek dat dit van deze filmserie verlangt en verwacht. En we krijgen een andere Jason van en door ene C.J. Graham, in een vorm die in de seriedelen hierna door Kane Hodder ook nog eens in hogere zin onsterfelijk zou worden.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb