Friday the 13th: A New Beginning
(Friday the 13th Part 5: A New Beginning)
Genre:Slasher
Regisseur:Danny Steinmann
Scenario:Martin Kitrosser, David Cohen, Danny Steinmann, Victor Miller, Tina Landau
Jaar:1985
Taal:Engels
Speeltijd:92 minuten
Cast:John Shepherd, Melanie Kinnaman, Carol Lacatell, Vernon Washington, Ron Sloan, Miguel A. N˙˝ez Jr, Corey Feldman


Deel 5 in de serie wordt door velen als het stiefkindje van de Friday the 13th serie beschouwd. Nadat The Final Chapter een aanvaardbare epiloog eraan had gegeven viel te bezien wie er nog zat te wachten op de wederopstanding van een redeloze seriemoordenaar die zijn bloeddorst met machete en hockeymasker botviert op copulerende tieners. En hoewel het niet meevalt om er iets aan te vinden, valt er aan deze film, mits men er niets van verwacht en goed zoekt, nog wel wat te lachen. Bijna alle karakteristieken van een Friday the 13th film zijn aanwezig. Er is een psychopaat met een hockeymasker, wat hitsige tieners, de achterlijke couleur locale, en de meeste slachtoffers (ik kom op maarliefst 22 uit) in de serie tot dan toe. Maar door de matige regie pakt het geheel helaas minder uit dan de som der delen zou moeten opleveren.

De film speelt zich af een paar jaar nadat Tommy Jarvis (John Shepherd) Jason voorgoed uit het lijden van de anders altijd zo vredige rest van de wereld heeft verlost. Tommy is een zwaar getraumatiseerde tiener en hij wordt ge´nterneerd in Pinehurst, een instituut voor moeilijk opvoedbare jongeren. Vlak na zijn aankomst bij het internaat wordt een van de medebewoners op grove wijze om het leven gebracht met een bijl. Hierna neemt het dodental gestaag toe, en er zijn aanwijzingen dat Jason hier wel eens verantwoordelijk voor kan zijn geweest.

Het aardige aan A New Beginning is, dat het in zoverre trouw is aan het eerste deel van de filmserie dat het analoog daaraan is opgezet als een 'whodunnit'. Veel wijst erop dat de moorden zijn begaan door Jason, en de film zit vol met deels misleidende, deels kinderlijke aanwijzingen van de moordenaar. De kijker blijft totaan de verrassend bedoelde, maar voor de Friday the 13th fan zwaar teleurstellende finale vermoeden wie het bloedbad op zijn geweten heeft zonder dit zeker te weten. Maar zonder de regie van Cunningham of Miner, de effecten en make-up van Savini en de primeur die het eerste deel leverde is het maar de vraag of het iemand bij het zien van deze film interesseert wie wat heeft gedaan en waarom.

Dat wil niet zeggen dat er wel wat te lachen valt om de overdreven personages in de film. Vooral de plaatselijke dorpsgekken, neergezet door Carol Lacatell en Ron Sloan, en het personage Demon (Miguel A. N˙˝ez Jr, Return of the Living Dead) voorzien de film van een komische noot die broodnodig is in deze overigens matige en plichtmatige film. Maar helaas is daarbij het acteerwerk van hoofdrolspeler John Shepherd een probleem. Hij had een al jong door het leven getekende en innerlijk gekwelde tiener kunnen zijn, maar Shepherd slaagt er niet in om zijn personage enige diepte mee te geven waardoor Tommy Jarvis niet veel meer is dan een mateloos irritante puber waar niemand om geeft. De overige acteurs zijn in het beste geval hier en daar onbedoeld lachwekkend maar worden verder, om het eufemistisch te zeggen, bepaald niet gedreven door Oscar-ambities.

A New Beginning is, hoewel het op basis van het origineel de serie letterlijk nieuw leven bedoelt in te blazen, verre van representatief voor de serie en vooral bestemd voor de doorgewinterde Friday the 13th fan die nu eenmaal alle delen gezien moet en wil hebben. Maar zelfs die fan zal bij de aftiteling van deze film even op de onderlip moeten bijten om zich niet definitief van de serie af te wenden. Gelukkig zou deel 6, Jason Lives, ook de liefhebber weer aan zich weten te binden.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (9):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb