Wilderness
Genre:Slasher
Regisseur:Michael J. Bassett
Scenario:Dario Poloni
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:110 minuten
Cast:Toby Kebbell, Sean Pertwee, Richie Campell, Alex Reid, Lenora Crichlow, Adam Deacon


Nadat de zelfmoord van een slaapzaalgenoot hen is aangerekend, moeten zes jeugddelinquenten ter verkrijging van enig normbesef samen met een bewaarder enkele dagen doorbrengen op een onbewoond eiland voor de kust van Groot-BrittanniŽ. Eenmaal aangekomen blijken ook twee meisjes onder correctioneel toezicht van een ex-marinevrouw zich op het bosrijke eiland te bevinden. Na de vondst van een ernstig verminkte zwerver wordt de schuld in eerste instantie gelegd bij de psychotische Callum, maar al snel wordt duidelijk dat de groep de prooi is van een meedogenloze jager en zijn jachthonden.

Wilderness is de volgende aanwinst in wat met gevoel voor subculturele terminologie als de 'new wave of British horror movies' betiteld kan worden. Ingeluid door Danny Boyle's 28 Days Later, heeft deze golf regietalenten als Neil Marshall (Dog Soldiers, The Descent) en Wilderness-regisseur Michael J. Bassett aan de oppervlakte gebracht. Bassett deed al eerder een geslaagde duit in het zakje met de oorlogshorrorfilm Deathwatch en met zijn nieuwste rolprent laat hij, net als Marshall, zien door te zijn geŽvolueerd. Met iets minder grote schreden moet daarbij tegelijk geconstateerd worden, maar snelheid is niet de doorslaggevende evolutiemotor, en Bassett's recente werk toont in alle cinematografische facetten genoeg aanknopingspunten voor een toekomstige inhaalslag.

Het idee van een groep tieners die geraffineerd wordt uitgedund door een maniak, heeft in speelfilmwereld als het gaat om de hoeveelheid varianten alleen nog concurrentie van het idee van de wijze waarop een man en een vrouw uiteindelijk bij elkaar komen. Creativiteit is zodoende een artistieke vereiste bij de behandeling van een dergelijk uitgekauwd uitgangspunt. De makers van Wilderness snijden de critici in ieder geval de pas af met de achtergrond van de protagonisten. Een veelvuldig terugkomend kritiekpunt op het eerstgenoemde idee zijn de slachtoffers waarmee identificatie onmogelijk is. De karakters in de tienerslashers zijn vaak eendimensionaal, doordat de makers de tijd niet nemen hun personages van een achtergrond te voorzien. In Wilderness zijn de slachtoffers moordenaars, verkrachters, overvallers en gewelddadige neonazi's. Laat het sympathiseren sowieso maar achterwege, lijkt het oogpunt van de Bassett c.s. te zijn. Dat er uiteindelijk een nuancering van enkele karakters plaatsvindt, met name van het personage Callum, doet eerder afbreuk aan de originele profilering.

Moderne horrorfilmmakers hebben de lat hoog gelegd voor wat betreft de manieren waarop een menselijk lichaam beschadigd kan worden, en Bassett lijkt zich in de strijd te hebben gemengd, vol enthousiasme. Wilderness is qua tentoongespreide gruwelen dan ook mijlenver verwijderd van de doorsnee tienerslasher. Vergelijkingen met Battle Royale doen in dat opzicht meer opgeld, ook wat betreft de grimmige sfeer die de film uitademt. Dat de opgejaagden uiteindelijk ook onderling gewelddaden begaan versterkt deze gedachte alleen maar. De slasher maakt naast diverse jachtmethoden gebruik van een viertal herders om zijn doeleinden te verwezenlijken, en dat deze honden horrorfšhig zijn weten we sinds The Hills Have Eyes. Voeg daarbij de interessante cast met onder andere Sean Pertwee (Event Horizon, Dog Soldiers), Alex Reid (The Descent) en Toby Kebbell (Dead Man's Shoes) en er zijn voldoende ingrediŽnten om de liefhebber tevreden te stellen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb